ljudii

U barskoj opštini živi oko 1.300 državljana Srbije sa Kosova i Metohije koji putne isprave pribavljaju posredstvom ambasade Srbije u Podgorici.

Sa tim pasošima koje inače izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, oni mogu putovati samo u zemlje regiona, ne računajući članice Evropske unije.

Danas je najavljeno da bi Srbi i ostali raseljenici sa Kosova i Metohije sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori ubuduće trebalo da dobijaju pasoše koji ne podliježu viznom režimu.

Već tokom ovog mjeseca počeće aktivnosti na planu realizacije tog posla koji je inicirao Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori preko ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.
„Po instrukcijama koje smo dobili od ministra Dačića, predložili smo da ovim značajnim poslom koordinira Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju, u tesnoj saradnji sa MUP-om Srbije i našom ambasadom u Podgorici. Nastojimo da stvar pojednostavimo, kako bi kosmetski Srbi nastanjeni u Crnoj Gori do pasoša dolazili na idetičan način kao njihovi sunarodnici u centralnoj Srbiji, što znači da im iste ubuduće ne izdaje Koordinaciona uprava MUP-a, već neki drugi organ MUP-a ili neposredno konzulat, o čemu će detalji veoma brzo biti dogovoreni“ – kazao je Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM u Crnoj Gori.

Sa pasošima kojima trenutno raspolažu, raseljenici sa KiM ne mogu bez viza putovati u zemlje EU. Isti je slučaj sa državljanima Srbije koji žive na samom Kosmetu, dok raseljenici iz južne pokrajine sa boravkom u centralnoj Srbiji imaju jednaka prava na izdavanje putnih isprava kao i ostali srpski državljani -stoji u saopštenju Info službe Saveza udruženja raseljenih sa KiM.

Posljednje vijesti

Thumbnail Jedrilicarski klub "Latinsko jedro" organizovao je danas u barskom akvatorijumu Regatu mladosti .
Više u kategorijama: More  Sport  Info  Sport  

ViM BANER

Jedro 320x250

Alter Modus

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

baneb jedro

caffee pizzeria garden

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar