Slučaj „Primorka“: Optužnica vraćena na dopunu istrage

Primorka

Optužnicu protiv grupe u predmetu „Primorka“, koja se tereti da je državni budžet oštetila za 6.651.611 eura u korist NLB banke, vraćena je Tužilaštvu na dopunu istrage, potvrđeno je Pobjedi u Višem sudu.

IZVOR: Pobjeda

Dokazi protiv optuženih razmatrani su 24. decembra u Višem sudu i tada je odbrana zatražila obustavu postupka, a tužiteljka je ostala pri navodima iz optužnog akta.

Kao organizator grupe označen je bivši direktor NLB Črtomir Mesarič, koji se tereti da je državnu pomoć i kredit NLB, koji su bili predviđeni za oživljavanje proizvodnje u ,,Primorci“, usmjerio za otplatu kredita privatnim preduzećima - „Krismi motors“ i „Krismi trejd“.

Osim Mesariča na optužnici su osnivač preduzeća „Melgonia Primorka“ Nebojša Bošković, izvršni direktor “Primorke“ iz Bara Svetozar Marković, izvršni direktor preduzeća ”Melgonia Primorka” Vinko Marović i Milenko Marković, koji je rukovodio “Krismom motors”, izvršna direktorica ,,Krisme trejd“ Biljana Bošković kao i banke kojom je rukovodio.

Mesarič i NLB banka, prema osnovanim sumnjama istražitelja, formirali su kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Nebojša Bošković, Svetozar Marković, Biljana Bošković, Milenko Marković i Vinko Marović s ciljem sticanja nezakonite dobiti.

-Svaki član imao je unaprijed određeni zadatak i ulogu, pa su u djelovanju kriminalne grupe koristili i privredne strukture pravnih lica u kojim su neki optuženi imali funkcije – navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Mesarič je kao organizator trebalo da odustane od plana restrukturiranja ,,Primorke“ a.d. Bar za šta je dobijena državna pomoć i kredit NLB banke. Taj novac je, kako istražitelji vjeruju, usmjerio za otplatu kredita privatnim preduzećima- „Krismi motors“ i „Krismi trejd“.

Državna pomoć i kredit NLB banke bili su predviđeni za oživljavanje proizvodnje u „Primorci“ – u fabrici maslinovog ulja, fabrici za proizvodnju hljeba i pekarskih proizvoda, pogonu za smrznuta peciva kao i sektoru za proizvodnju sokova i preradu flaširane vode.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar