Strateški plan razvoja – sledeće godine

so bar dans 9

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević kazao je danas tokom 9. sjednice loklanog parlamenta da će naredne godine biti donesen Strateški plan razvoja.
-Stateški plan neopdodno je donijeti u prvoj polovini naredne godine.

To će biti jedan od prvih zadataka sekretarijata za razvoj u opštini Bar koji će od početka januara početi sa radom, kazao je Raičević.

Takođe, iz redova opozicije su istakli da je strateški plan razvoja opštine krucijalni dokument

Piše: Biljana Dabić

Na 9.sjednici SO Bar, većinom glasova (25 za i 3 uzdržana) za sekretara Skupštine opštine Bar imenovana je mr. Aleksandra Grabež (SD), koja je u kraćem periodu prethodnog saziva loklanog parlamenta obaljala ovu funkciju.

Grabež je 2014. položila advokatski ispit pred Advokatskom komorom Crne Gore, a pravosudni ispit pred Vrhovnim sudom Crne Gore. Bila je sekretar AD Port of Adria i rukovodilac pravnih poslova u AD Luka Bar.

Predsednik SO Bar Mićo Orlandić (SD) kazao je da je, u izboru Aleksandre Grabež za Sekretara loklanog parlamenta u potpunosti ispoštovana zakonska procedura.

Odbornik Dragan Tufedžgić (Demokrate), izrazio je niz pohvala na račun stručnog rada Aleksandre Grabež u prethodnom periodu.

"Znala je uvijek da svima izađe u susret. Ali na žalost, minus je to što pripada partiji koju smo mi okarakterisali, a vidjećemo to u budućnosti, kao neko ko je u suštini formiran da bi DPS održao na vlasti", kazao je Tufegdžić, naglašavajući da nisu protiv njenog izbora, ali zbog njegovog izlaganja u drugom dijelu biće uzdržani.

Predsednik SO Bar obavijestio je odbornike da se zbog nedobijanja blagovremenih saglasnosti za Predlog Odluke o donošenju Prostorno-urbanističkog plana opštine, Predlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna detaljnog urbanističkog plana Sutomore centar, te Predlog Odluke o donošenju programa građenje, postavljanja i uklanjanja privremenih objekata na području opštine Bar, o njima ne može raspravljati.

Odbornik Dejan Đurović (DF) je ocijenio da su upravo te tri tačke bile najznačajnije na dnevnom redu 9.sjednice SO Bar.

"Ne omalovažavajući Program rada opštine, moram reći da smo mogli bez ove sjednice. Opozicija je mišljenja da ne mičemo ove tri tačke sa dnevnog reda, nego da ih stavimo na proces čekanja, i kad eventualno tokom dana, ili sutra, dobijemo saglasnosti, mi smo voljni da do 31. decembra dođemo i održimo sjednicu. Ovo iz razloga što smatramo da je donošenje odluke o programu uređenja, postavljanja i uklanjanja privremenih objekata na području opštine Bar jedna od značajnih odluka u ovom domu. Ako se sa time slažete, imate našu podršku", kazao je Đurović.

Vladajuća većina ostala je pri stavu da se ove godine o navedenim tačkama dnevnog reda ne raspravlja.

Program uređenja prostora za 2019. godinu usvojen je većinom glasova, sa 23 glasa za, četiri protiv i jednim uzdržanim. Program uređenja prostora pored ostalog sadrži izgradnju dječijeg vrtića na Topolici, dnevnog Centra za djecu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici, azila za napuštene životinje, Kuće maslina u Starom Baru i Kuće vina u Crmnici, marinu u Virpazaru. Takođe, za rekonstrukciju su planirani Dom kulture, škola u Mišićima, Mrkojevićima i Sutomoru, gimnazija “Niko Rolović” i objekti Opštine po mjesnim zajednicama. U programu su i reciklažni centar na Možuri, rekonstrukcija kaldrme u Starom Baru i vodosnadbijevanja Zaljeva, izgradnja nadvožnjaka Topolica-Bjeliši, mosta kod bivše „Agave“ i rekonstrukcija Jadranske magistrale na skretnju prema bolnici, proširenje mostova u Zupcima i izgradnja puta Ckla – granica sa Albanijom, parking prostori na Virpazaru sa 40 parking mjesta, te za osobe smanjene pokretljivosti 270 rampi, obilježavanje 289 parking mjesta horizontalnom i 269 mjesta vertikalnom signalizacijom.

Usvojeni Program uređenja prostora za 2019, odbornik Demokrata Momčilo Leković je uporedio sa programom iz 2016.godine

"Šta je ovdje novo u odnosu na 2016? Nabrajate opet dnevni centar, azil, Kuću maslina, arhitektonske rampe, vrtić, kaldrmu, uređenje logor- parka i trga u Sutomoru, nadvožnjak u Bjelišima put preko Sutormana, pothodnik i sportske terene u Sutomoru... Je li to prepisano iz prošlog programa", pitao je Leković.

Raičević je zaključio da u cilju ekonomičnosti, naredne godine skupštinski material odbornici dobijaju u elektonskoj formi, te da će svakom od njjih opština obezbjediti po laptop.

Predsednik opštine Bar zahvalio je ponaosob svakom odborniku na angažmanu u SO tokom ove godine, a potom svim odbornicima, članovima svoga tima i građanima Bara poželio sve najbolje u 2019.

Odbornicima i građanima Bara, praznike je čestitao predsednik skupštine opštine Bar Mićo Orlandić.

{galerija}info/2018/12/so5{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar