Gradonačelnik u Njujorku i opušteno druženje sa Baranima

baraniii

Amerika,zemlja obećana, zemlja velika.


Bar u malom za jednim stolom u Njujorku. Mladi i uspjesni barski privrednici u Njujorku i New Jersey družili su se van protokola sa gradonačelnikom Bara i barskim poznatim privrednikom Elvinom-Eki  Kalamperovićem.

Na sajtu Opštine Bar čitam da je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević,prisustvovao velikom susretu dijaspore organizovanom u Kulturnom Centru “Rumija” u Čikagu na kome su takođe prisustvovali i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović i Elvira Bekteši šefica Odsjeka za statusno-pravna pitanja, finansije i iseljeničke knjižice.

Dan prije toga predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i Elvira Bekteši šefica Odsjeka za statusno-pravna pitanja, finansije i iseljeničke knjižice, posjetili su Univerzitet Toronto gdje su razgovarali sa zamjenicom direktora Centra za dijasporu i transnacionalne studije prof.dr Antonelom Arhin.

Piše: Anto Baković

Slobodan termin boravka u Americi ,van službenog protokola, predsjednik Raičević je odvojio da se druži sa baranima koji su u Njujork stigli iz različitih pobuda,ali ih veže velika ljubav prema svom gradu Baru.
Dva dana u slobodnom vremenu gradonačelnik Bara Raičević se družio sa nama Baranima , razgovarao je sa nama na razne teme , izrazio lično želju da vidi i sa čime se bavimo, koje vrste poslova radimo i kako se živi u Americi opušteno-bez politike , bio pravi gradonačelnik,a mi kao i uvjek pravi domaćini - dobijam poruku iz nezvanične „Ambasade Bara“ u Njujorku.

Napravljena je ta dobra spona izmedju Barske Opštine i Barana iz Njujorka i New Jersey-a. Druženje sa baranima u New Jersey-u bilo je u dobro poznatoj pizzeriji „Delizia“ u vlasništvu Barana Zaja Muratovića i Meda Paljevića, za stolom Bedzeti, Saša Vešović, , Medo Paljević, Vlatko Tomašević,  Zajo Muratović, Vlado Dašić-Tošo i gosti iz Bara Dušan Raičević i ELevir-Eki  Kalamperović.
Prije odprilike mjesec dana naš je potpredsednik Radomir Novaković Cakan posjetio i izrazio spremnost za bolje i jače kontakte Bara i dijaspore,a sad je i predsjednik Opštine to isto uradio i izrazio želju za istim.

Lokalna uprava sve bolje shvata potrebu da privuče ulagače, kao i da u dijaspori postoji interes da se ulaže u zavičaj. Postoje ogromni potencijali za ulaganje u Bar a dijaspora iz podrumijskog kraja je velika. Mnogi naši barani su se dobro snašli u državama u kojima žive, ali nisu pokidali vezu koju imaju sa zavičajem. Od ljudi koji u Baru donose političke i druge odluke najviše očekujemo da daju podršku našim željama da doprinesemo razvoju mjesta iz kojih smo otišli prije toliko godina – često je poruke udruženja iseljenika i privrednika iz dijaspore.

Iskustva u saradnji sa dijasporom od neformalnih susreta organizovanih preko ličnih poznanstava rezultiraju ulaganjima,na obostrano zadovoljstvo , a da to tako bude uvjek presudno je da treba i istrajnost lokalne uprave sa jedne strane,ukidanje biznis barijera sa druge, kao i poštovanje želja Barana iz inostranstva da pomognu razvoj rodnog kraja.

 

paskuci

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar