Convolvuaceae i batat krompir

batat krompir

Na štandu Popovske Dragice na barskoj Zelenoj pijaci,video sam čudnu „krtolu“ kakvu na drugim štandovima nema.

Znatiželja kod mene uvjek stoji ,snimi se odmah proizvod interesovanja i priupita za osnovne podatke.
Dobio sam osnovnu informaciju da se radi o plodu batat gde biljke uzgaja jedan domaćin u Baru,te da se ekskluzivno prodaje samo na štandu gospodje Dragice.
Otvaram internet,malo guglam....

Piše: Anto Baković

Batat krompir je biljka koja je tek odnedavno poznata na našem području i polako je sve više i više zastupljena na balkanskim trpezama. Pripada porodici slakova (Convolvuaceae). Postoji mnogo sorti ove kulture .
On potiče iz tropskih područja Latinske Amerike. Ljudi ga upotrebljavaju na različite načine. Batatu je za kvalitetan rast i razvoj potrebno tri do pet mjeseci bez mraza i niskih temperatura.

Slatki batat krompir je izuzetno ljekovit, te se za ovu namjenu koristi osim korena i lišće biljke. Ovo je visokoenergetska biljka( puna je skroba, ali sadrži vrlo niske količine šećera), izuzetno zanimljivog ukusa i bogata vitaminima i mineralima.

Batat krompir je odličan za srce i krvne sudove, kožu, izvanredan je i za jačanje imuniteta,kao i za sprečavanje i ublažavanje različitih upala – sadrži vitamine C, B6 i E, kao i karotenoide- dobijam informacije sa Googl internet pretraživača na upit “krompir batat“ .

paskuci

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar