Cijene komunalija za legalizaciju na čekanju

Bar

U Baru, od pristiglih 8.300 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, u nadležnim službama do polovine decembra ovjereno je tek oko 2.500 elaborata. Iako još nema zvaničnih podataka, procjenjuje se da na teritoriji Bara ima oko 25.000 nelegalnih objekata, što znači da je samo za trećinu njih podnijet zahtjev za legalizaciju.

Piše: Biljana Dabić

Skupština opštine Bar još nije utvrdila iznos naknada za komunalije za bespravne objekte, što je prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata jedna od prvih obaveza koju lokalne uprave moraju da ispune.

U opštinskom sekretarijatu za uređenje prostora saznajemo da je nacrt odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte upućen ministarstvu turizma i održivog razvoja te da se čeka njihova saglasnost. Po proceduri, kada dobiju saglasnost o tom dokumentu izjasniće se lokalni parlament.

Podsjetimo, ranije predložene komunalije u zavisnosti od zone i površine objekta u Baru bile su po cijeni kvadrata od 42 do 126 evra. Koje su cijene u poslednjem nacrtu odluke koji je na “čekanju” u ministartvu, u opštinskom sekretarijatu nisu bili voljni objelodaniti prije nego što dobiju saglasnost na nacrt odluke.

Ukoliko bi se obistinila obećanja političkih partija s proljeća, u predizbornoj kampanji za loklane izbore, vlasnici bespravnih objekata za malo novca bi nelegalne kvadrate preveli u legalne. Naći mjeru po ovom pitanju i nije tako jednostavno, jer ukoliko bi nelegalni graditelji jeftino platili komunalije u procesu legalizacije, na svojevrstan način bili bi “kažnjeni” graditelji koji su zidali po zakonu

I drugim opštinama, predlagači su najniže osnovne cijene odredili za objekte čijom izgradnjom je riješeno stambeno pitanje. Bespravnim objektom osnovnog stanovanja smatra se objekat neto površine do 200m2, u kojem stanuje vlasnik bespravnog objekta i članovi njegovog porodičnog domaćinstva, koji imaju prebivalište u mjestu u kojem je izgrađen objekat, ako vlasnik i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju u svojini drugi stambeni objekat na teritoriji Crne Gore

Do sada u opštinskoj kasi Bara nema ni jednog evra po osnovu legalizacije od naknada za komunalije. Podsjetimo, po osnovu legalizacije u tekućoj godini se očekivalo 2.000.000 evra što je bilo predviđeno predlogom Budžeta prije godinu dana. Tokom usvajanja Budžeta za 2019. ovom pitanju se pristupilo ipak opreznije, pa je planirano da će se u opštinsku kasu “sliti” 1.000.000 evra od legalizacije u sledećoj godini.
Činjenica koja će svakako usloviti punjenje budžeta po ovom osnovu je i broj objekata za koje je podnijet zahtjev za legalizaciju, a koji su u urbanizovanim zonama

Na današnji dan u sekretarijatu nemaju podatak koliko zahtjeva za legalizaciju je podneseno za objekate koji se nalaze u zonama za koje postoje urbanistički planovi što je jedan od uslova da bi objekat mogao biti legalizovan. Za objekte koji su sagrađeni izvan urbanizovanih zona postupak legalizacije će biti prekinut do donošenja plana generalne regulacije.
Postupak legalizacije izvjesno će biti “sporiji” i ukoliko je objekat izgrađen na državnom zemljištu. Kako objašnjavaju u ministarstvu održivog razvoja i turizma, nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju podnosi se zahtjev za otkup zemljišta na kome je izgrađen bespravni objekat organu nadležnom za raspolaganje tim zemljištem - ministarstvu finansija, ili opštini, zavisno ko je nadležan za imovinu. I u ovom slučaju se postupak legalizacije prekida do rješavanja imovinsko pravnih odnosa na zemljištu.

Postupak otkupa zemljišta sprovodi se u skladu sa Zakonom o državnoj imovini neposrednom pogodbom. Nakon izvršnosti akta kojim se zemljište otkupljuje, postupak legalizacije se nastavlja.

Na teritoriji Crne Gore predat je 49.101 zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Ovo su podaci dostavljeni Ministarstvu turizma i održivog razvoja od lokalnih samouprava. Zvaničnih podataka još nema o broju bespravnih objekata, a govori se o cifri oko 100.000, što bi značilo da još za polovinu nije predat zahtev za legalizaciju.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je istakao da nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine lokalne uprave rješavaju pristigle prijave za legalizaciju bespravnih objekata i najavio da će im nakon praznika biti ponuđena tehnička pomoć kako bi se čitav posao što prije priveo kraju.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar