Stop petardama za dolazeće praznike

petarda

Petarde su nažalost sastavni dio Novogodišnjih praznika i prvenstveno opasna dječja zabava na ulicama grada.

Za one koji nisu upućeni u materiju ,svrstavaju se u red eksplozivnih naprava i funkcionisu na sličan način kao bombe, granate, dinamit, ali u mnogo manjem i slabijem obimu.

Opasnost od petardi djeca zaboravljaju dok se zabavljaju ko će je duže držati u ruci, kad ih ubacuju drugovima i drugaricama u kapuljače, gađaju se medjusobno ili ih bacaju neobazrivo sa balkona ili kroz prozore stanova svojih roditelja.

Nepropisno skladištene petarde mogu pretrpeti oštećenja i da puknu odmah po paljenju, da fitilj izgori za duplo kraće vreme nego što je to propisano, a mogu i da se aktiviraju u džepu prilikom nošenja od trenja.

Prodaja petardi regulisana je zakonskim propisima. Upotreba pirotehnike nije dozvoljena ako remeti javni red i mir, što znači da se ne smeju koristiti na javnim površinama-trgovima,ulicama parkovima. Samo je nekažnjivo bacanje petardi u svojoj kući ili u svom dvorištu, a da pritom ne ugrožava se komšiluk,koji u krajnjoj liniji može učiniti prijavu policiji za remećenje javnog reda i mira.

Zato apel roditeljima i djeci –stop petardama ,ili maksimalno oprezno i po uputu proizvodjača-piše naš čitalac.

 

Alegra dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar