Feijoa – na barskoj Zelenoj pijaci

voccka

Na barskoj zelenoj pijaci,na štandu prodavača Popovske Dragice zatekli smo jednu gajbu neobičnog ploda.

Snimili smo iz znatiželje,po slobodi uzeli nekoliko plodova,a onda dobili početne informacije da se odnedavno gaji u Baru,relativno je nepoznata Baranima i kupcima koji je kupuju na malo, za početak da probaju / cjena za kilogram je 3 eura/.

Onda smo potražili pomoć interneta i saznali:

Feijoa (Lat. Feijoa sellowiana), izgovorni oblik Feđoja, je zanimljiva voćna vrsta. Sadnica je voćna i ukrasna, zimzelena , formira se u obliku grma koji naraste do visine oko 3 m.
Plodovi su duguljastog jajastog oblika dužine 4-6 cm, debljine 3-5 cm.Plodovi za jelo moraju omekšati.Za jelo kožica se ogulu, a plod je vrlo ukusan. Meso ploda je bijelo žuto, slatko kiselkasto, vrlo ukusno i podsjeća na mix ananas, jagode i banane. Plod štiti tanka i jaka kora.

plodd
U plodu su male sjemenke, koje ne smetaju kod jela. Plodovi sadrže visoku količinu prirodnog joda i to više nego bilo koje drugo voće,a poznato je da je jod važan u prehrani pošto uravnotežuje rad štitnjače, sprječava gušavost. Sadrži mnogo vitamina C i drugih elemenata, koji su potrebni za zdravu prehranu.

Plodovi postepeno dozrijevaju oko mjeseca novembra kada se oberu ,slože u gajbe i postepeno omekšavaju, kada dobivaju slatkoću,i najbolji su za jelo.

 

Alegra dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar