obnovljena

Put je završen,da se potsjetimo.

Tokom izgradnje maslinarskog puta kroz jedan od najvećih barskih maslinjaka Džidžarin, izvođači radova su naišli na temelje nepoznatog starog objekta. Kako pronađeni temelji ne bili oštećeni, radovi su odmah prekinuti i pozvan je poznati barski arheolog Omer Peročević.

otkrice
Arheolog Peročević je predložio da se trasa puta skrene u stranu kako bi se ostavio prostor za arheološka istraživanja što je odmah prihvaćeno. Nakon mukotrpnog rada, čišćenja i otkopavanja terena i drugih aktivnosti koje su sprovodili Omer i njegovi saradnici došlo se do zaključka da su to temelji katoličke crkve iz XIII vijeka. Društvo maslinara Bar je sa zadovoljstvom prihvatilo Omerov predlog da temelji crkve trebaju biti sačuvani od daljeg propadanja, rekonstruisani i prezentovani javnosti.
Iako su pojedinci izrazili sumnju da su temelji crkve namjerno oštećeni i da će njeni ostaci nestati, tadašnji župnik Don Simo Ljuljić je imao strpljenja i povjerenja u Društvo maslinara i arheologa Peročevića i svojim autoritetom zaustavio bilo kakve negativne rasprave i komentare.
Napornim radom i strpljivim istraživanjem Omer i saradnici su prvo otkopali ostatke temelja, sve detaljno istražili pa nazidali nedostajuće djelove kako bi osnova crkve bila vidljiva. Uz pomoć prijatelja, Omer je izradio i informativnu tablu na kojoj je prezentovan izgled i gabariti crkve kroz prošle vjekove. Svi radovi su izvođeni uz saglasnost i nadzor Uprave za zaštitu kulturnh dobara.

mappa
Sačuvani temelji crkve predstavljaju religijski, kulturni i istorijski sadržaj na maslinarskom putu kojim je uz Omerovo dobročinstvo, znanje i trud, Don Simovu duhovnu veličinu pokazano bogatsvo prošlosti našeg grada i veličinu naših sugrađana koji su spremni na trud i razumjevanje.

Uloženi trud se isplatio, tradicionalno dobri međureligijski i međunacionalni odnosi u Baru su učvršćeni a maslinari su dobili maslinarski put obogaćen novim sadržajem koji doprinosi boljoj turističkoj ponudi a samim tim boljoj pozicioniranosti barskog maslinjaka .

 

ave tours 2

Posljednje vijesti

Thumbnail Danas meteo služba predvidja promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, uz rijetku pojavu...
Više u kategorijama: Info  Sport  Info  Sport  

ViM BANER

Jedro 320x250

Alter Modus

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

baneb jedro

caffee pizzeria garden

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar