Barski bibliotekari na COBISS konferenciji u Mariboru

revolucija

U crnogorskom bibliotekarstvu, Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković” Bar prepoznatljiva je, između ostalog, i po uspješno realizovanim projektima na osavremenjivanju rada.

U okviru Virtuelne biblioteke Crne Gore, kao članica Bibliotečko-informacionog sistema COBISS.CG od 2007. godine, preuzela je COBISS platformu za automatizaciju svog poslovanja i u segmentu uzajamne katalogizacije postigla zapažene rezultate. Sa 39.179 unijetih zapisa kataloške obrade monografskih publikacija, barska Narodna biblioteka slovi kao lider među crnogorskim bibliotekama javnog tipa i po mišljenju stručnog nadzornika nalazi se u samom vrhu u zemlji. Pored profesionalnog odnosa prema radu, bibliotečki poslenici veliku pažnju posvećuju edukaciji i stručnom usavršavanju, pa se, uz izradu elektronskog kataloga, u Biblioteci vodi i elektronska pozajmica knjiga.

U prilog tome govori i učešće barskih bibliotekara na tradicionalnoj međunarodnoj COBISS konferenciji u Mariboru, koju je organizovao Institut informacijskih znanosti Slovenije, u prostorijama IZUM-a, od 27- 29. 11. 2018. godine.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici svih članica COBISS-a, pa i Crne Gore, a Narodnu biblioteku i čitaonicu "Ivo Vučković" Bar predstavljale su knjižničarke Jadranka Bošković i Zorica Milanović. COBISS konferencija je ponudila više zanimljivih tema i novosti u COBISS sistemu, a bilo je i prilike za razmjenu stručnih mišljenja, kao i za druženje uz svečanu večeru i program.

Centralna tema ovogodišnje Konferencije bila je vrijednost uključivanja školskih biblioteka u COBISS sistem, a Crna Gora se pokazala kao najbolja u tom domenu, sa najviše uključenih biblioteka. Zbog toga je COBISS.CG dobio i nagradu, koja je uručena bibliotekaru savjetniku Vjenceslavi Ševaljević, rukovodiocu Odjeljenja za razvoj bibliotečke djelatnosti u Nacionalnoj biblioteci CG “Đurđe Crnojević” Cetinje. Ona je, kao predstavnik COBISS.CG, u svom izlaganju obrazložila dostignuća COBISS sistema Crne Gore u protekle dvije godine.

Ova nagrada je veoma značajna za razvoj crnogorskog bibliotekarstva, jer će biti podstrek da se i ubuduće radi na tome da se što više biblioteka, a naročito školskih, uključi u COBISS program uzajamne katalogizacije, koji omogućava lakše pretraživanje i dobijanje podataka o traženoj literature-saopštila nam je Mila Čordašević, rukovodilac Biblioteke

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar