DPS uzdržan – nije prihvaćena građanska inicijativa

glasovanje 10

Građanska inicijativa nije dobila potrebnu većinu odbornika Skupštine opštine Bar da se vrtić gradi na drugoj lokaciji u Baru.

Nakon današnje sjednice Skupštine opštine i izjašnjavanja odbornika, gradiće se vrtić za 370 djece, za koji je u oktobru postavljen kamen temeljac   u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović” Podsjetimo, tom prilikom ministar prosvjete Damir Šehović je kazao da će se vrtić graditi na parceli površine oko 5000 m2, a sam objekat će se prostirati na oko 3 hiljade m2. Vrijednost investicije je 2,5 miliona evra, koja će se realizovati u saradnji sa Razvojnom bankom savjeta Evrope

Piše: Biljana Dabić

Na drugom nastavku, 5.sjednice SO Bar predsednik Skupštine Mićo Orlandić   formulisao je pitanje „Ko je za građansku inicijativu kojom se predlaže da se vrtić gradi na drugoj lokaciji, a ne lokaciji predviđenoj prostorno –planskom dokumentacijom“ na koje su se odbornici izjasnili po prozivci.

Z a inicijativu je glasalo 14 odbornika, od toga 9 iz opozicije (Demokrate, DF, SNP, URA, SDP, i Prava Crna Gora) i pet iz vladajuće koalicije, odbornici ( Biram Bar), dok su protiv glasali sedam odbornika vladajuće kolalicione partije (SD) , a 13 odbornika DPS-a, i jedan Bošnjačke stranke su bili uzdržani.

-Inicijativi se pristupilo iako je bila nelegitimna iz više razloga, u cijeloj stvari ima mnogo nejasnoća, zbog čega je stav kluba DPS da bude uzdržan, kazala je predsednica OO DPS-a Branka Nikezić dodajući da je napravljena pauza u skupštinskom zasjedanju, ali ništa nije učinjeno korak naprijed.

Nikezić je takođe kazala: “Prema poraslim borovima se odnosimo kao prema kulturno –istorijskim spomenicima”

Dejan Đurović DF nakon glasanja stav DPS-a je nazavo „ političkim marifetlukom“

- Ovo što je uradio DPS ide samo njima na čast. To što ste glasali uzdržano to znači da ste glasali protiv građanske inicijative. Tražite da se glasa ponovo, i da jasno kažete svoj stav da ste za građansku inicijativu. Ovaj stav DPS je pokušao na mala vrata da bude protiv ove građanske inicijative, da se naprave pošteni, a da izađu onako kako su izašli - kazao je Đurović, obraćajući se prisutnim građanima.

Predstvanici Grupe građana koji su prisustvovali i drugom nastavku 5. sjednice SO Bar kažu da su se nadali drugačijem ishodu, ali i dalje vjeruju da se nešto može promjeniti. Po pitanju eventualnih protesta naveli su da oni sami o tome ne mogu odlučiti. Do sada se sve, kažu predstavnici građanske inicijative, dešavalo spotnano i u buduće ophodiće se i skladu sa situacijom.

Odbornik Miloš Šušter ( URA) predložio je da se prije odlučivanja na sjednici SO Bar pribavi zvanično mišljenje MORiT-a o cjelishodnosti i adekvatnosti lokacije, ali i zakonitosti sprovedenog upravnog postupka , a kasnije i donijetog Rješenja o dozvoli gradnje vrtića, kao najodgovornijeg za predmet ove građanske inicijative

Odbornik Vasilije Lalošević SNP je kazao predstavnicima incijative: „ Gospodo, imate 4.000 potpisa, vi ste pobjednici, vaša inicijativa je prošla. Protiv građana ne može nijedan odbornik ovdje da radi“.

- Vi ste pobjednici, pravi i istinski. Pamtiće se ova „čempres revolucija“. Bunt sjajne mladosti. Vi ste pobjednici, kakva god da je odluka, kazao je Lalošević.

Odbornik Dragan Vojvodić (SDP) kazao je da su odbornici tokom glasanja nekada bili i „grešni“ navodeći glasanje povodom odluke o izmjenama i dopunama DUP-a Topolica 1 iz 2009.godine. On je iznio stav SDP -a da podrži građansku inicijativu što su i učinili tokom glasanja

Peta sjednica Skupštine opštine Bar karakteristična od početka – Predstavnici građanske inicijative iznijeli su sa skupštinske govornice niz argumenata navodeći da izgradnja vrtića na predviđenoj lokaciji nije utemeljena u zakonima Crne Gore, a prethodno je   Odbor za statut i propise SO Bar građansku inicijativu ocijenio nestatutarnom pa su nakon rasprave odbornici o istoj glasali. Tokom glasanja vladajuće koalicione partije sa različitim stavovima – jedni uzdržani, drugi za, treći protiv.

Ishod današnje Skupštine bio je neizvjestan do samog glasnja, a dramsku napetost do konačnog raspleta unio je odbornik DPS dr Jovan Ivović

Prvo je dr Jovan Ivović (DPS) izrazio zadovoljstvo što su predsednici partijskih klubova i predsednik opštine poslali poruku svim odbornicima da glasaju prema svom mišljenju i svom stavu u odnosu na zahtjev građanske inicijative.

- Građanska inicijativa zaslužuje najveću pažnju, ne samo nas odbornika već javnosti uopšte i način je kako građani treba da komuniciraju sa lokalnim parlamentom. Posebno zadovoljstvom iskazujem zbog izlaženja u sustret inicijativi od strane odbornika i pored određenih pravnih nedostataka. Sa druge strane Inicijativa je ukazala na moguće zakonske nedostatke koji bi mogli da jako iskomplikuju cijelu situaciju sa nepredviđenim posledicama i možda još jednim nezavršenim objektom u centru Bara, kazao je dr Ivović dodajući da se incijativa desila i pokrenula lavinu pitanja.

- Da li je Baru zaista potreban vrtić sa 400 polaznika na jednom mjestu, nebitno kojem? Samo planiranje da na jednom mjestu treba da bude 400 mališana u jednoj ogromnoj građevini koja na sve liči, ali ne ne vrtić, ukazuje na mnogo nedostataka, a možda i na neiskustvo i neznanje planera, kazao je Ivović podsjećajući da je u proteklom periodu za nekoliko lokacije u gradu promjenjena namjena i umjesto vrtića predviđena izgradnja višespratnica. Ivović, je takođe, istakao da je pokazana nebriga poklonjenim skulpturama svjetski čuvenom japanskom skulptoru Jasuši Horiju čije se skulpture nalaze u mnogim gradovima svijeta, a kod nas su „obrasle i zapuštene, a sada im se prijeti uništenjem“.

Ivović je postavio četiri pitanja.

Da li je Baru potreban vrtić, da li je to istina - to je da kažemo neosporna istina, ali da li je potreban jedan ogroman, ili par manjih, odgovor zavisi od toga kako vi razumijete. Da li je istina da je predviđena lokacija za ovaj vrtić najbolja za mališane? Onaj koji misli da je ovo istina trebalo bi da dokaže da će se na tom mjestu mališani najbolje osjećati.... Da li je ovo korisno za sve? Po meni nije, rekao je dr Ivović koji se tokom glasanja izjasnio „Uzdržan“ nepuni sat nakon što se rukovodio testom četri pitanja Helberta Tejlora „koja su u svijetu prihvaćena i nalaze se ispisana u mnogim sudnicama širom svijeta“.

Izlaganje Ivovića aplauzom je podržala opozicija. Međutim, nakon glasanja po stavu DPS-a:

- Da je moje dijete bilo u grupi građana, podržao bih dijete. Partija bi mi i oprostila da ne glasam po stavu partije, ali..., kazao je Đurović

Podsjetimo, na početku sjednice Skupštine opštine , u uvodnom izlaganju predstavnica Grupe građana (peticiju potpisalo 2.771 građanin) advokat Aleksandra Leković je ponovila da jesu za izgradnju vrtića, ali su protiv gradnje na planiranoj lokaciji navodeći brojne agrumente za tvrdnju da je sadašnji izbor lokacije za izgradnju vrtića nezakonit.

- Planirana gradnja nije utemeljena u zakonima Crne Gore koje smo u obavezi svi da poštujemo Trebalo je da do kraja 2010. godine bude sprovedena cjelokupna procedura koja prethodi izdavanju građevinske dozvole, kao i da se izda građevinska dozvola. Urađeni su urbanističko tehnički uslovi, ali je trebalo donijeti i glavni projekat, odnosno treba je da bude donešen i revidovan do kraja 2010. godine, što nije urađeno, i trebalo je konačno da se izda građevinska dozvola do kraja 2010. Što, takođe, nije urađeno. Da je sve ovo urađeno do 2010. godine, ne bi imali nikakav problem sa zakonom. Međutim, kako to nije bio slučaj, trebalo je donijeti odluku da se produžava važenje DUP-a Topolica 1 za određeno vrijeme, što opet nije urađeno, a procedura koja se nastavlja na ove uslove bila je nezakonita, jer je DUP iz 2009. prestao da važi, a nije bila donijeta odluka o njegovom produženju. Ova nezakonitost je dovoljna da ne treba apsolutno više ništa dalje da tražimo", Kazala je Leković ukazujući predviđena lokacija nije u skladu ni sa Pravilnikom o osnivanju obrazovnih ustanova, koji propisuje da srednjoškolska dvorišta moraju imati najmanje 20 m2 po učeniku u jednoj smjeni, da se izbjegava spratnost kod predškolskih ustanova, te da je u sklopu planiranog vrtića koncentrisan veliki broj školskih objekata, što uzrokuje sabraćajni kolaps i ugrožava bezbjednost djece i u redovnim okolnostima, a posebno u slučajevima elementarnih nepogoda.

{galerija}info/2018/11/glasanje{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar