Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti

BBBB

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti, 14. novembar, obilježava se u preko 160 zemalja među kojima je i Crna Gora.


U organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug Bar”, i NVO “Dijabetes Podgorica”, Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti u crnogorskim gradovima biće obilježen brojnim aktivnostima.

Piše: Biljana Dabić

U fokusu ovogodišnjeg svjetskog Dana borbe protiv šećerne bolesti je “Dijabetes i porodica”

– Za osobe sa dijabetesom je izuzetno značajno naučiti što više o ovom stanju, takođe, edukovati porodice osoba sa dijabetesom i aktivirati institucije da pomognu u njihovom svakodnevnom životu kako bi se izbegle, ili u krajnjem odložile komplikacije - oboljenja koja uzrokuje dijabetes. Akcenat stavljamo na prevenciju dijabetesa, kao i na svakodnevnu primjenu zdravih stilova života (redovni obroci, obavezna fizička aktivnost..) samokontrolu, kazala je osnivač NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug Bar” dr Valentina Kalinić, internista - endokrinolog

Vanja Kalinic

U cilju skretanja pažnje na problem dijabetesa, konstantan porast broja osoba sa dijabetesom, najatraktivniji objekti u najfrekventnijim dijelovima gradova: Bara, Podgorice, Ulcinja, Budve.... biće osvjetljeni plavom bojom.
Plavi krug, logo Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, usvojen je 2007. godine. Krug simbolizuje život i zdravlje, a plava boja je boja neba i zastave Ujedinjenih nacija i predstavlja sve zemlje ujedinjene u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Dijabetes predstavlja značajan javnozdravstveni problem jer se procjenjuje da preko 8 % populacije ima dijabetes. Na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije, 14. novembar je svrstan u kalendar javnog zdravlja.

U svijetu je, 2015.godine, 415 miliona odraslih osoba imalo dijabetes, a procjenuje se da će za 20 –tak godina biti preko 600 miliona osoba sa dijabetesom

Procjene su da u Crnoj Gori oko 50.000 osoba ima dijabetes

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar