Počeo festival "O čempresima i ljudima"

strella

Festival "O čempresima i ljudima" je zvanično počeo juče, 02. novembra, u Baru.

Djeca, srednjoškolci, profesori i brojni građani Bara okupili su se u dvorištu Gimnazije i učestvovali u času streličarstva koji je održao Željko Popović, trener reprezentacije Crne Gore u streličarstvu i prvi učesnik svjetskog prvenstva sa naših prostora. Takođe, građani su “oblačili” čemprese, ostavljajući na njima garderobu za sve kojima je potrebna ali nisu u mogućnosti da je pribave.

U narednim danima, u iščekivanju sjednice SO Bar, u dvorištu Gimnazije biće održano više različitih aktivnosti, između ostalog časovi joge, šahovska simultanka, likovne, psihološke i dramske radionice, izložba fotografija i društvene igre za sve uzraste.

Festival "O čempresima i ljudima" je dio građanske borbe, koji svojim konstruktivnim aktivnostima kulturno-edukativnog karaktera nastoji ukazati na potrebu za očuvanjem školskog dvorišta i parka. Da podsjetimo, u Baru su 20.oktobra počeli protesti zbog planirane sječe više od 80stabala čempresa i uništavanja školskog dvorišta. Prema projektu, u srcu grada, namjesto parka i dvorišnog prostora za preko 1000 učenika dvije srednje, jedne osnovne i jedne muzičke škole planirana je izgradnja predškolske ustanove i jaslica, za još 400djece.

Za dva dana, koliko je trajao protest, više od 2700 hiljade građana svojim potpisom je podržalo građansku Inicijativu kojom se tražila obustava započetih radova i organizovanje nove javne rasprave na kojoj bi se tražila lokacija za vrtić koja ispunjava propisane uslove i standarde, što trenutna lokacija ne čini. Inicijativa je podnijeta nadležnim organima i o njoj će se raspravljati na sjednici Skupštine Opštine 12. novembra. Predstavnici Inicijative imaće priliku da izlože argumente o manama sporene lokacije kao i svim propustima i neregularnostima vezanim za projekat izgradnje, nakon čega će biti i donesena odluka o zahtjevima sadržanim u Inicijativi.

Predstavnici građana su se obratili Opštini i Ministarstvu održivog razvoja i turizma sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama i tražili uvid u projektnu dokumentaciju i propratne akte vezane za izgradnju vrtića na odabranoj lokaciji. Takođe, obratili su se Institutu za javno zdravlje se molbom da stručna lica iz Instituta daju svoje mišljenje o higijensko- zdravstvenim uslovima i posljedicama koje bi grupisanje preko 1500 djece svih uzrasta na nedovoljno velikom prostoru imalo na njihovo mentalno i fizičko zdravlje, kao i o riziku koji bi ovakvo grupisanje stvorilo u slučajevima epidemije. Još uvijek se čekaju odgovori od nadležnih instanci.

Građani još jednom podsjećaju da su u potpunosti saglasni sa izgradnjom vrtića, toliko potrebnog Baru, ali da ne prihvataju lokaciju koja će učenicima dvije srednje, jedne osnovne i jedne muzičke škole oteti dvorište a grad osiromašiti za važnu zelenu površinu koja broji preko 80stabala čempresa. Posvećenost građana ovom problemu ne prestaje, iako je Inicijativa predata nastavljeno je sa davanjem podrške i broj potpisa prešao 3500.
U cilju promovisanja prostora školskog dvorišta i buđenja ekološke svijesti, Festival "O čempresima i ljudima" održavaće se među čempresima, u popularnim gimazijalskim “Krugovima” i amfiteatru. Program se može naći na društvenoj mreži Facebook, na stranici festivala, kao i obavještenja o dodatnim dešavanjima. Svi građani su dobrodošli!

Nedjelja 4. novembar:

10h  čas joge, instruktor Dada Zulović
12h  Šahovska simultanka, Miloš Pečurica

Utorak 6. novembar

12h Likovna radionica “Tekstura čempresa”,
Neda Popović, spec.grafičkog dizajna

Srijeda 7.novembar:

12h Psihološka radionica “Čempres antistres”,
Marina Martinović, dipl. psiholog
16.30 Radionica ekspresije “Priča jednog
čempresa”, Petar Marković, dipl.psiholog

Četvrtak 8. novembar

17.00h Klub čitalaca “Biblioduh”,

Petak 9. novembar

16.30h Radionica prijateljstva za najmlađe sa Oljom Fatić

Subota 10. novembar:

12h Društvene igre i piknik za djecu, mlade i odrasle

Nedjelja 11. novembar

12h Izložba fotografija “Krugovi generacijama pričaju” i muzičko iznenađenje

18h Projekcija japanskog filmao čovjekovom odnosu prema prirodi Pom Poko, Studio Ghibli

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar