Sud odbio nagodbu Bošković sa Tužilaštvom u slučaju "Primorka"

Primorka 1

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici nije prihvatilo sporazum kojim je Biljana Bošković priznala da je bila dio kriminalne organizacije koja je u slučaju „Primorka“ oštetila budžet za više miliona eura.

 Prema nagodbi koju je potpisala sa Tužilaštvom, Bošković je u zamjenu za priznanje krivice pristala na pola godine kućnog zatvora. Iz Višeg suda je saopšteno da Bošković ima pravo žalbe na ovu odluku.

U optužnici se navodi da je bivši direktor NLB-a Črtomir Mesarič angažovao Nebojšu Boškovića, Svetozara Markovića, Biljanu Bošković, Milenka Markovića i Vinka Markovića, kojima je dao uputstva, a sebi odredio da u ime NLB banke kao izvršni direktor donosi odluke o odobravanju kredita i potpisuje ugovore o kreditu, ostvaruje kontakte sa službenicima Vlade Crne Gore u cilju dobijanja državne pomoći za ,,Krisma grupu“ i ,,Melgonia Primorku“ radi realizacije kriminalnog plana.

Kako se navodi u optužnici, uloga Nebojše Boškovića bila je da vrbuje ostale članove grupe, osniva preduzeće u inostranstvu.

- Preko tih preduzeća bi se realizovao kriminalni plan, organizovala kriminalna aktivnost, davala bi se i prenosila uputstva optuženom Črtomiru Mesariču, sačinjavala bi se i potpisivala dokumenta sa neistinitom sadržinom u cilju dobijanja pogodnosti za ,,Krismu trejd“ i ,,Krismu motors“ – navodi se u optužnici.

Zadatak Biljane Bošković – bivše supruge Nebojše Boškovića bio je, kako se navodi u aktu Tužilaštva, da kao izvršni direktor u ,,Krismi trejd“ potpisuje dokumentaciju sa neistinom sadržinom, potpisuje ugovor o vraćanju duga Vladi Crne Gore, zahtjeve za dobijanje kredita i državne pomoći. Između ostalog, zadužena je bila i da sa Nebojšom Boškovićem osnuje preduzeće na Kipru.

- Preko te kompanije trebalo je da se formira preduzeće u Crnoj Gori, kako bi prikazali da će strani kapital koristiti za oživljavanje proizvodnje u ,,Primorci“, a isto je osnovano samo radi dobijanja kredita koji će se koristiti protivno namjeni za koju su odobreni - piše u optužnici.

Kontrola optužnice protiv ove šestočlane grupe u predmetu ,,Primorka“, koja se tereti da je državni budžet oštetila za 6.651.611 eura u korist NLB banke, prošle nedjelje u podgoričkom Višem sudu odgođena je na neodređeno vrijeme na zahtjev tužiteljke Mire Samardžić.

Samardžić je odgađanje na neodređeno vrijeme tražila dok sud ne donese odluku u slučaju sporazuma o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom potpisala upravo Biljana Bošković, jedna od optuženih u slučaju ,,Primorka“.

IZVOR: Pobjeda

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar