Fakultet uslov za članstvo u Odboru direktora Luke Bar

lukobran

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva napravilo je previd i predložilo Rasima Honsića sa srednjom stručnom spremom (SSS) za člana Odbora direktora AD Luka Bar, što nije u skladu sa članom 41 Statuta ovog preduzeća.

Statut Luke Bar precizira “za člana Odbora direktora može biti izabrano samo poslovno sposobno lice koje ima visoko obrazovanje - VII stepen stručne spreme, odgovarajuće znanje i iskustvo iz djelatnosti društva, lični integritet i da je na raspolaganju za obavljanje dužnosti člana Odbora direktora”.

Piše: Biljana Dabić

Vlada će kao vlasnik većinskog paketa akcija u Luci Bar u najkraćem zakonskom roku inicirati sazivanje vanredne skupštine akcionara crnogorske luke, na kojoj će član odbora direktora Rasim Honsić biti razriješen dužnosti, odnosno na kojoj će biti imenovan novi bord, saopštili su Ministarstva saobraćaja.
Honsić je u petak, na skupštini akcionara, kao predstavnik državnog kapitala izabran za člana odbora direktora Luke Bar, a biće razriješen zato što nema visoku stručnu spremu.

"Nakon Skupštine akcionara, naknadnom provjerom ispunjenosti uslova za svakog člana odbora direktora utvrđeno je, u saradnji sa menadžmentom, da Honsić ispunjava uslove u smislu Zakona o privrednim društvima za imenovanje u odbor direktora, ali ne i uslove predviđene Statutom društva", obrazložili su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Honsić do razrješenja neće učestvovati u donošenju odluka odbora direktora Luka Bar.

"Time će biti eliminisana i teoretska mogućnost da se proizvede bilo kakva eventualna šteta po bilo kog akcionara, ili samo privredno društvo”, poručeno je iz Ministarstva, gdje smatraju da spornim imenovanjem nije nanesena nikakva ni materijalna, ni nematerijalna šteta privrednom društvu, akcionaru ili nekom trećem licu i da shodno regulativi ne postoji nikakav pravni osnov na pozivanje na odgovornost bilo kog lica pojedinačno ili bilo kojeg radnog tijela Vlade ili njenih opunomoćenih predstavnika akcijskog kapitala na skupštini akcionara.

Akcionari Luke Bar izabrali su u petak na vanrednoj skupštini novi odbor direktora. Osim Honsića, u tom tijelu su Vladan Radonjić, Deda Đelović i Vidoje Žugić na prijedlog Vlade, a manjinske akcionare zastupaće i dalje Aleksandar Jovović.

U prethodnom bordu su bili Andrija Lojpur, Borislav Lalević, Sead Delalić i Branislav Branković, koji je 13. septembra podnio ostavku, pa su i ostali bez mandata.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar