Planirano presađivanje čempresa, traženje nove lokacije odlaže gradnju na 8 godina

 bunt 2

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijana Nikolić Vučinić, rekla je da se Ministarstvo prosvjete nada da će Opština Bar uspjeti da pronađe optimalno rješenje za izgradnju vrtića, koja je planirana u dvorištu gimnazije „Niko Rolović“ čemu se protive građani te primorske opštine.

Ona je objasnila da izmjene lokacije ili projekta zahtijeva izmjenu svih procedura, koja je ovog puta trajala osam godina I da bi se u tom slučaju došlo u istu ovu fazu i trebale bi nam godine.

Nikolić Vučinić je saopštila da je u predškolskim ustanovama u Baru broj djece u stalnom porastu, odnosno da je u prethodne četiri godine taj broj porastao sa 940 na 1.391 dijete.

Ona je istakla da upravo zbog toga u ovom gradu postoje  ograničeni prostorni kapaciteti, zbog čega je broj po vaspitnoj grupi u prosjeku 33, dok su neke brojale i 50 djece.

U Crnoj Gori, pored Podogrice i Herceg Novog, Bar predstavlja opštinu sa najvećim prosječnim brojem djece po grupi pa je u cilju prevazilaženja problema većeg broja djece u grupama, Ministarstvo prosvjete je prepoznalo potrebu izgradnje nove vaspitne jedinice u Baru, objasnila je Nikolić Vučinić.

Odgovarajući na pitanje poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković “da li je postojala mogućnost izgradnje vrtića na nekoj drugoj lokaciji i ako nije, da li postoji mogućnost izmjene projekta kako bi se vrtić arhitektonski uklopio u okruženje”, Nikolić Vučinić je podsjetila da je Skupština opštine Bar još 2009. godine usvojila detaljni urbanistički plan Topolica 1, u okviru kojeg je definisana lokacija izgradnje vrtića u dvorištu gimnazije.

Nikolić Vučinić je istakla i da je izrađen projekat uređenju terena u okviru kojeg će se jedan dio stabala presaditi, a posaditi više desetina stabala visokog rastinja i nekoliko stotina niskih biljnih vrsta.

Ona je objasnila da niko u lancu odlučivanja nije namjeravao da posiječe stabla, već da se izgradi vaspitna jedinica. 

Nikolić Vučinić je poručila “da se Ministarstvo nada da će Opština uspjeti da iznađe optimalno rješenje sa svojim sugrađanima, a koje bi bilo u najboljem intetresu djece i svih građana Bara”.

Novac za izgradnju vrtića obezbijeđen je iz kreditnog aranžmana sa Bankom za ravoj Savjeta Evrope. Vrijednost investicije je 2,5 miliona eura, a rok za izvođenje radova je godinu.

optotim

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar