Mijović: Građanska hrabrost može se pokazati i na projektima koji nisu nauštrb djece

bunt 1

Direktorica JPU "Vukosava Ivanović Mašanović", Gordana Mijović, reagovala je povodom zahtjeva grupe građana da se odustane od gradnje vrtića u blizini Gimnazije Niko Rolović.

Saopštenje prenosimo integralno:

„Vrtić će biti ozelenjen, građanska hrabrost se može pokazati i na projektima koji nijesu nauštrb djece
Već dugi niz godina naša ustanova sa svojim kapacitetima ne zadovoljava ni približno potrebe roditelja za smještajem djece predškolskog uzrasta. U prilog tome govori i činjenica da u zadnjih 10 godina postoje liste čekanja za upis i pored enormnog broja upisane djece. Baru je neophodan vrtić u kratkom roku, a svaka pomjeranja zahtijevaju potpuno novu proceduru, za koju je jasno da će trajati više godina, a vjerujem da je i sasvim realan rizik da Bar ostane bez vrtića. Naime, Bar nije bez razloga bio jedna od nekoliko opština koja je ušla u projekat izgradnje vrtića sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Pa mi u ovom momentu imamo i po 50-ro djece u grupama. Naravno, prebukiranost će u godinama koje dolaze biti još veća, i najiskrenije ne bih željela da to na svojoj koži osjete ovi mladi ljudi koji će u narednih pet, deset godina, postajati roditelji.
Ja živim u ovom gradu i znam šta znači zelenilo, ali isto tako znam da je moguće u velikom mjeri opet oplemeniti dvorište vrtića zelenilom, a da naša djeca ne ostanu bez mjesta koje će im, pored roditeljskog doma, biti mjesto odrastanja. Jer kroz projekat vrtića urađen je i projekat uređenja terena iz koga se vidi da se jedan broj stabala presađuje u okviru dvorišta, a nakon izgradnje objekta predviđena je sadnja desetina novih stabala i više stotina niskih biljnih vrsta. O tome niko ne govori. Ne možemo na pitanju vrtića dezavuisati janost. Ovo je previše ozbiljan i važan projekat za roditelje i ukupno gradjanstvo Bara.
Neću ni govoriti o značaju predškolskog vaspitanja za djecu. Dokazano je da upravo predškolsko vaspitanje ima najznačajniji uticaj na dalji razvoj sveukupnih sposobnosti djece. Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem je u EU preko 90 posto, a u Baru je manja od 50 posto. O prebukiranosti sam već govorila. Mi se moramo odlučiti šta su nam strateški prioriteti. Ne kažem da se za te strateške prioritete mora uništavati priroda, ali se sigurno može naći neko srednje rješenje. Jer ako se stopira izgradnja vrtića, djeca bez sumnje ostaju bez njega: u najboljem slučaju na oko pet godina, u najgorem, vrtić će se graditi u drugoj opštini. To nije rješenje, a građanska hrabrost se može pokazati i na projektima koji nijesu nauštrb djece“.
Gordana Mijović
Direktorica JPU Vukosava Ivanović Mašanović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar