FOTO: Sve više "palminih totema" na Topolici!

p8

Od pojave “palminog surlaša” u Baru, 2015. godine, uništeno je u potpunosti sedam palmu na javnim površinama u našoj opštini.

Po tome, Bar je grad u kojem je borba protiv ove štetočine dala ubjedljivo najbolje rezultate jer je, recimo, u Herceg Novom “zaraženo” gotovo 70 odsto od 1,500 gradskih palmi!

Ipak, nakon nedavne bure pošast crvenog surlaša naglo se proširila i primijećeno je još 19 zaraženih palmi.

Inženjerka hortikulture Mira Prentović i direktorka Gradskog zelenila u preduzeću “Komunalne djelatnosti”, koja je najzaslužnija za odlične rezultate u borbi protiv ove štetočine, minulih nekoliko godina u Baru, nedavno je izjavila da bi bila zadovoljna ako se surlaš zaustavi na 50 palmi u našoj opštini.

Minulih dana, nažalost, na većini od 19 zaraženih palmi morala je da se uradi dendrohirurgija-kidanje zaraženog dijela stabla do zdrave osnove”. Posledica toga je više “plaminih totema” koji se mogu vidjeti u centru grada.

U našoj fotogaleriji možete vidjeti tretman zaražene palme na raskrsnici ulica Maršala Tita i Vladimira Rolovića obavljen danas u ranim popodnevnim satima.

Endoterapija je, inače, urađena na stablima koja prema pravilu imaju visinu debla metar i po - na šetalištu od restorana Turist do mosta rijeke Željeznice, te u parkovima Dvorca kralja Nikole i Doma kulture.

{galerija}info/2018/10/palme{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar