Novinari zadovoljni saradnjom sa Tužilaštvom I Sudom

tužioci

Novinari i predstavnici sistema pravosuđa, Osnovnog državnog tužilaštva i Osnovnog suda u Baru imaju dobru saradnju.

Ovo je konstatovano na radnom sastanku koji je održan  u hotelu Princess, u organizaciji Centra za demokratiju i ljudska prava, CEDEM-a.

Piše: Biljana Dabić

Na sastanaku predstavnika Osnovnog državnog tužilaštva i Osnovnog suda u Baru, i predstavnika medija razgovaralo se o postojećoj komunikaciji, i modelima za poboljšanje te saradnje koja će doprinijeti boljem izvještavanju o aktuelnim događajima i sa sudskih procesa.

Marko Pejović iz CEDEM-a istakao je da na prethodnim sastancima koji su održani u Pljevljima, Nikšiću i Podgorici konstatovano je da je Tužilaštvo otvorenije za komunikaciju, nego Sudovi.
Predstavnici medija: “Večernjih novosti”, “Vijesti”, “Dana”, Radio Bara, TV Corone... jedinstveni su u stavu da imaju dobru saradnju sa Osnovnim državnim tužilaštvo, PR ODT tužiocem Radovanom Đurišićem koji profesionalno sarađuje sa novinarima, a i dobru saradnju sa Osnovnim sudom. Suđenja su javna i novinari koji su zainteresovani za sudski postupak mogu da prisustvuju uz prethodnu najavu predsedniku Suda.

Gordana Planinić, koja vrši dužnost PR Osnovnog suda u Baru istakla je da je zakonski okvir za pružanje informacija sudski poslovnik, a da su u okviru portala sudovi.me dostupni i raspored suđenja i pravosnažne odluke. Dosadašnju saradnju sa medijima ocijenila je zadovoljavajućom. Planinić je ukazala na propuste u terminologiji gdje se u medijima pojavljuju greške pri korišćenju termina – tužilačko zadržavanje, pritvor, optužen, osuđen....
-Pritvor nije kazna već “procesna mjera za nesmetano vođenje krivičnog postupka”, navela je Planinić I istakla “edukacija medija i otvorenost sudova najbolji su put dobre saradnje”.

PR Osnovnog državnog tužilaštva, Radovan Đurišić, kazao je da postoji Pravilnik o odnosu prema medijima, a po prirodi stvari, prva faza istrage uglavnom je i najinteresantnija medijima.
- Do sada nisam imao problema u komunikaciji sa novinarima. Praksa je potvrdila da je o aktuelnim događajima najbolja komunikacija telefonom, a Tužilaštvo ima zakonske rokove da na pitanja novinara postavljena mejlom odgovori u roku od tri dana, kazao je Đurišić

Posao novinara je svakodnevno na “sudu javnosti” , a dileme oko objavljivanja identiteta aktera nekih događaja u fazi izviđajnog postupka su vid delikatnosti novinarskog posla jer se tu kose Zakoni i potreba javnog mijenja da ima potpunu informaciju
Radni sastanak je održan u organizaciji Centra za demokratiju i ljudska prava-CEDEM-a , kao dio projekta „Unapređivanje praksi lokalnih medija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, koji finansijski podržava Ambasada SAD u Crnoj Gori.

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar