Obilježena XVIII nedjelja italijanskog jezika u svijetu

r5

Od 15.do 21.oktobra obilježava se XVIII nedjelja italijanskog jezika u svijetu.

Povodom ovog značajnog datuma sedam učenica iz osmog i devetog razreda OŠ „Anto Đedović“ (Tijana Nikolić, Milica Perišić, Natalija Vlaović, Hristina Krgović, Helena Krgović, Lejla Grbović i Jadyn Buxton) su sa prof.italijanskog jezika Ivanom Mrvaljević i uz podršku prof. Dragane Vukčević u četvrtak 18.10.2018. posjetile Filološki fakultet u Nikšiću. U Nikšiću je tog dana realzovan susret studenata i učenika koji je organizovan u saradnji Studijskog programa za italijanski jezik i književnost sa Udruženjem nastavnika italijanskog jezika Crne Gore. Fakultet su, pored đaka OŠ „Anto Đedović“ (Bar), posjetili i đaci OŠ „Braća Labudović“ (Nikšić), JU Srednje stručne škole Cetinje, Gimnazije „Petar I Petrović–Njegoš“ (Danilovgrad) i Gimnazije „Stojan Cerović“ (Nikšić). Ovom prilikom studenti specijalističkih studija održali su tri prezentacije s ciljem upoznavanja đaka osnovnih i srednjih škola sa posebnostima italijanske kulture ( hrana, praznici, sport ), dok su đaci JU Srednje stručne škole Cetinje pokazali svoje znanje o Italiji i istakli značaj učenja stranih jezika. Susret je uljepšao Luka Bajović, učenik šestog razreda OŠ Braća Labudović (Nikšić), izvođenjem kompozicije Mamma Maria. Ovo je druga sardanja studenata i učenika, jer prošle godine radovi učenika krasili su hol Filološkog fakulteta povodom XVII nedjelje italijanskog jezika u svijetu.

Istog dana učenice su sa pomenutim profesoricama posjetile i izložbu „DOVE IL SÌ SUONA – Viaggio attraverso la lingua italiana“ – Putovanje kroz italijanski jezik u Galeriji Centar u Podgorici. Izložbu o istoriji italijanskog jezika organizovala je Ambasada Italije u saradnji sa Ministarstvom Kultre Crne Gore, Ministarstvom prosvjete Crne gore i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada povodom XVIII Nedjelje italijanskog jezika.

Udruženje „Dante Alighieri“ u Rimu je osmislilo izložbu o istoriji italijanskog jezika, a radi se o jednom sažetom, ali sveobuhvatnom pregledu, o svojevrsnoj panoramskoj šetnji kroz italijanski jezik koja na edukativan i pregledan način prikazuje nastanak italijanskog jezika iz latinskog, te njegove daljnje razne razvojne faze sve do današnjih dana. Izložba je posebno pogodna za sve one koji uče italijanski jezik i može se koristiti u nastavne svrhe. Izložba se sastoji od četrdesetak skladno oblikovanih panoa koji obrađuju pojedine teme koje se odnose na italijanski jezik. Izložba koja je dosad doživjela vrlo zapažen uspjeh u Italiji i inostranstvu i čiji naziv potiče iz jednog stiha u Danteovom „Paklu“, bila je u Galeriji Centar do 20.oktobra kada se premjestila u Nikšić, u prostorijama Tehnopolisa.

U okviru ove nedjelje posvećene italijanskog jeziku Ambasada Republike Italije , u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore realizovala je 16.10.2018.godine u prostorijama Ministarstva prosvjete radionicu “Upotreba kompjutera i interneta u nastavi italijanskog jezika kao stranog jezika” za nastavnike italijanskog jezika. Radionici su prisustvovali svi članovi opštinskog Aktiva italijanskog jezika za osnovne škole iz Bara.

Istog dana je i dodijeljena donacija Ambasade Italije svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori u kojima se izučava italijanski jezik, a u pitanju je softver “Progetto italiano junior 1-2” za osnovne škole i “Progetto italiano 1-2” za srednje škole. U ime Ministarstva prosvjete radionicu je otvorila generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić –Vučinić, zatim ambasador Italije u Podgorici Luca Zelioli, predstavnica Italijanskog kulturnog centra u Podgorici Teresa Albano, direktorica Eduactional centre iz Podgorice Anita Bogavac, profesorica sa Filozofskog fakulteta Gordana Luburić i predsjednica Udruženja nastavnika Italijanskog jezika u Crnoj Gori prof. Katrina Berišaj.

Radionica se sastojala iz dva dijela. U prvom dijelu pored kratkog razmišljanja o upotrebi interneta u okviru najnovijih glotodidaktičkih načela, kao i o činjenici da internet nije jednostavno “dodatni alat” kojim nastavnik raspolaže u nastavi, već i pravi i odličan način za učenje, dat je i osvrt na sajtove koji su manje više posvećeni nastavi italijanskog kao stranog jezika. U drugom dijelu predstavljeni su primjeri “novih” aktivnosti u poređenju sa tradicionalnim pristupom italijanskog kao starnog jezika, korišćenjem softvera koji prate udžbenike koji se koriste u školama. Softere i njihovu potrebu predstavili su prof.Sanja Bulatović ispred Eduactional centre koji su i generalni zastupnici u Crnoj Gori italijanske izdavačke kuće Edilingua i prof. Nemanja Vuković iz OŠ “Sutjeska” iz Podgorice.

Na kraju radionice dodijeljeni su softveri svim prisutnim nastavnicima tj.predstavnicima škola. Ambasador Italije Luca Zelioli izrazio je zadovoljstvo što je u mogućnosti da pomogne školama kako bi se nastava izvodila na što kreativniji način i najavio je posjete svim školama u Crnoj Gori u kojima se izučava italijanski jezik.

{galerija}info/2018/10/italija{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar