Svaki drugi dan jedna osoba žrtva ujeda pasa lutalica!

psi

Za nepunih 10 mjeseci u Baru, oko 160 osoba ujeli su psi lutalice i mačke. To znači da je svaki drugi dan jedna osoba u Baru bila žrtva ujeda pasa lutalica i mački. Broj ujeda je zvanični podatak Doma zdravlja Bar.

Piše: Biljana Dabić

Zabrinjavajući podaci ukazuju na neophodnost rješavanja pitanja lutalica u Baru. Novčana sredstva koja su potošena na liječenje osoba koje su ujele životinje, sudske troškove i odštete višestruko premašuju cifru za izgradnju azila.

Na žalost, azil je i dalje u formi najava, a statistika na nedeljnom nivou u Baru još je alarmantnija.

"U poslednja četri dana registrovano je 9 ujeda, od toga 8 ujeda pasa lutalica i jedan ujed mačke. Dvoje ljudi su napali čopori pasa koji su tim osobama nanijeli više ujeda po tijelu", kazao je dr Adis Martinović epidemiolog u Domu zdravlja Bar. Dr Martinović navodi da su tokom kalendarske godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi registrovane 132 osobe koje su ujeli psi lutalice, 25 od ujeda mačaka, i troje koje su ujeli hrčci, domaći ljubimci.

"Osobe koje ujedu životinje obavezno treba da prime antitetanus vakcinu i piju antiobitike. Takođe, treba da prime i vakcinu protiv bjesnila ukoliko životinja nije vakcinisana protiv bjesnila", kaže dr Martinović. Na pitanje, kako se može znati koji je pas lutalica vakcinisan protiv bjesnila on objašnjava “vakcinisane životinje imaju pločicu na uhu”.

Vakcine protiv bjesnila u Domu zdravlja Bar nije bilo poslednjih mjesec dana. Prema riječima dr Martinovića, od ove sedmice u barskom Domu zdravlja imaju i vakcinu protiv bjesnila.

Ove sedmice na početku Ulice Jovana Tomaševića, na trotoaru i livadi iza katedrale, čopor pasa napao je dvije osobe u nekoliko dana, i nanio im više ujeda . Jedno od njih je strani državljanin.

"Vraćajući se iz mega marketa i prolazeći preko livade pored katedrale, napao me čopor pasa. To je strašno. Spasio me čovjek koji je vozeći se autom prešao preko trotoara, vozilom ih rastjerao, otvorio vrata i povezao me do Doma zdravlja. Imam više ujeda po nogama, rukama. Evo nekoliko dana nakon toga odjednom srce počne da mi lupa, kaže osoba koju je napao čopor pasa".

Osobe koje su ujele životinje imaju pravo na novčanu odštetu.

U parničnom postupku oštećeni tuži Opštinu Bar i Komunalno preduzeće zbog neispunjavanja uslova za smještaj lutalica, odnosno nepostojanje azila.
Prema riječima sudije Osnovnog suda u Baru Srđana Kosanića naknada nematerijalne štete za povredu fizičkog i psihičkog integriteta je od 350 do 700 evra.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar