Postavljen kamen temeljac za vrtić

sretnoo

Izgradnja savremenog objekata vrtića JPU “Vukosava Ivanović Mašanović” , u centru Bara, između OŠ “Blažo Jokov Orlandić” i Gimnazije, najavljena prije pet godina, 15.oktobra konačno je stigla do kamena temeljca koju su postavili ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Početak realizacije dugo očeklivanog projekata koji će se prostirati na oko 3.000 kvadrata, čiji je kapacitet oko 400 djece, ipak nije prihvaćen sa oduševljem starije djece, srednjoškolaca koji su negodovali zbog sječenja stabala koja su strara oko 80 godina na lokalitetu gdje je predviđena buduća predškolska ustanova.

Piše: Biljana Dabić

Šehović i Raičević položili su u ponedeljak kamen temeljac za izgradnju vrtića u Baru na prostoru između gimnazije i OŠ Blažo Jokov Orlandić. Ukupna vrijednost investicije je oko 2,5 miliona eura, a rok za završetak radova je 12 mjeseci.
- Objekat je sa najvećim kapacitetom od svih objekata koje smo do sada radili u saradnji sa Razvojnom bankom savjeta Evrope. U centru Bara objekat će imati šest jasličnih grupa i osam vrtićkih, a raspolagaće i prostorijama za kancelariju i biblioteku. Kuriozitet je to što će u samom objektu biti predviđena multifunkcionalna sala za sportske i druge sadržaje, koja će se prostirati na oko 400 kvadrata – kazao je ministar prosvjete i istakao da će radovi biti izvedeni po svim savremenim standardima.

press
Predsjednik Raičević je kazao da se Bar razvija i da je obaveza da se stvaraju uslovi za kvalitetniji život i rad u lokalnoj zajednici.
- Odgovornost svih nas je veća prema onoj najmlađoj populaciji. Sa zadovoljstvom ističem da će za godinu dana naši najmlađi sugrađani moći da koriste sigurno najsavremenije prostorije vrtića. Opština je obezbijedila zemljište, i značajna finansijska sredstva za izradu projektne dokumentacije. U međuvremenu, bila su i dva neuspjela tenderska postupka- kazao je Raičević.

raicevic 8
Dok su zvaničnici davali izjave, prostorom je prodefilovalo stotinjak đaka barske gimnazije, koji su se zaustavili na prostoru amfiteatra, i uzvicima negodovali zbog oduzimanja prostora.

bunt
Na novinarsko pitanje da li se mogla naći neka druga lokacija na prostoru šireg gradskog jezgra za gradnju vrtića, s obzirom da se ovdje pretpostavlja da će doći do uništenja zasada starih preko 80 godina, Raičević je odgovorio da se nakon izgradnje ovog objekta očekuje uređenje, a samim tim i obnavljanje fonda stabala.

krs tem 1
U 10 vaspitno-obrazovnih jedinica ove barske JPU za školsku 2018/2019 upisano je oko 1.200 djevojčica i dječaka, što znatno premašuje kapacitete, no to je prema zvaničnim podacima samo 44 posto ukupnog obuhvata djece predškolskog uzrasta u ovom gradu.
Prvo dječije zabavište na teritoriji barske opštine osnovano je pri osnovnoj školi u Starom Baru 1921. godine. Broj djece se konstantno povećavao pa je 17 godine kasnije upisano tri puta više mališana nego pri osnivanju ustanove. Centralni vrtić u Makedonskom naselju izgrađen je 1979. godine.
JPU u Baru nosi ime strijeljane studentkinje Vukosave Ivanović Mašanović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar