Aleksić asistirao Đorđu Diani

aleksic

Posvećenost poslu, rad u kome je glavni “začin” ljubav u svakoj profesiji daje odlične rezultate.

Potvrdio je to profesor kulinarstva u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi koji svoje znanje i gastronomska umjeća prenosi mladim naraštajima, a paralelno sa primarnim poslom gradi uspješnu karijeru kuvara i sudije. Sa “Gastro kupa Srbije“ u Bar je donio zlatnu medalju nakon što je asistirao jednom od najboljih kuvara svijeta Đorđu Diani koji ima Michelin zvjezdicu u kulinarstvu.

Piše: Biljana Dabić

U Novom Sadu je održano međunarodno takmičenje “Gastro kup Srbija“ početkom oktobra koje je okupilo oko 180 takmičara, profesionalnih kuvara, konobara i barmena, iz zemalja regiona. Na poziv Udruženja šefova kuhinje iz Srbije prof. Dejan Aleksić je predstavljao Crnu Goru.
-Pozvali su me Dejan Stanković i Miloš Jovaović, iz Udruženja Srbije, da predstavljam Crnu Goru kao sudija na takmičenju profesionalnih kuvara - šefovi restorana, hotela, ugostiteljskih objekata. Takmičari su bili klasificirani u šest kategorija: jela od piletine, ribe, tjestenine, mesa (bifteka i ramsteka), moderna, nacionalna jela. Takođe, uz takmičarski dio održani su brojni paneli. Specijalni gost je bio Đorđo Diana koji je među pet najboljih kuvara u svijetu i jedini u Evropi koji ima Michelin zvjezdicu u kulinarstvu, virtuoz u kulinarstvu. Michelin zvjezdica u kulinarstvu znači što za glumca oskar. Meni je bilo veliko zadovoljstvo što sam bio njegov prvi asistent u master klasu koji je on održao tokom takmičenja u Novom Sadu. Za asistenciju dobio sam zlatnu medalju, za mene veliko iskustvo, pored suđenja. Srećan sam što je jedan svjetski virtuoz, među nas stotinu iskusnih kolega iz regiona izabrao mene. Dok sam sudio, Đorđo Diana je posmatrao i kasnije je kazao da me primjetio kako radim, dok ocjenjujem kandidate, kaže prof Aleksić.

Na “Gastro kupu Srbije“ u Novom Sadu Đorđo Diana je imao master klas koji je trajao 60 minuta.

- Spremao je dva jela- jela od ribe i piletine. Kao njegov asistent učestvovao sam u samoj pripremi, dekorisanju, prezentaciji pred publikom, i naravno probao sam hranu koju je Diana spremio. Naučio sam nešto novo, zaista to je veliko iskustvo za mene, kaže prof. Aleksić koji inače predaje u Srednjoj ekonomsko- ugostiteljskoj školi u Baru teoretske predmete iz kuvarstva, i profesor je praktične nastave.

U Aocijaciji je šefova kuhinje Crne Gore. Sudija je postao prije godinu dana.

-Suđenje me privuklo jer procjenjujete kandidata kroz njegovo ponašanje u procesu pripreme jela,higijene, kako manevriše sa namirnicama,njegove gestikulacije, ima li treme, ili ne, kako radi prezentaciju jela, izgled, kako se kuvar ophodi prema hrani, odnosno namirnicima, naravno ukus spremljenog i dekorisanog jela... suđenje me zaokupiralo i posvetio sam se tome. Prošao sam seminar u hotelu Splendid koji je odražo Roberto Mađi, glavni za sudije za jugoistočnu Evropu, nakon toga je usledilo međunarodno takmičenje u Budvi gdje sam dva dana učio od sudija: Dejana Stankovića, predsednika Asocijacije šefova kuhinje Srbije, a i od Jovice Đurđevića, takođe, viteza kulinarstva koji živi i radi u Švajcarskoj. Za mene je velika čast i to što sam tada dobio pohvale od Tomasa Guglera, predsednika Svjetske asocijacije kuvara (WACS), i na osnovu njegovih karakteristika za 15-tak dana očekujem sertifikat za suđenja na internacioalnom nivou, kaže Aleksić

Na pitanje - šta je teže kuvati, ili suditi, Aleksić kaže da je ipak teže suditi jer to iziskuje kritički osvrt o radu kolega, objektivnost.

-Moramo biti rigorozni i za naše, i za dobro takmičara kako bi eventualne greške naredni put izbjegao kuvar koji se takmiči. Draž svega toga je kada kuvar nakon sugestije sudije, kritike, shvati da je imao propust,i naredni put bude još bolji. Nije baš jednostavno biti najbolji u samom pristupu, ophođenju, prezentaciji, izgledu jela. Pored ostalog sudija procjenjuje i koliko je ljubavi kuvar posvetio tokom spremanja jela, objašnjava Aleksić.

Dok ljekari sa jedne strane potenciraju zdrave stilove života u kojima bitan segment ima ishrana koja isključuje mnoge namirnice koje daju bolje ukuse za gurmanske užitke, kako kuvar drži “mjeru” da spremni jelo koje će zadovoljiti sva čula, a imati sastojke od zdravih namirnica

-Pristalica sam prirodnih začina: so, biber, majčina dušica, origano, iskreno industrijske začine izbjegavam jer to je obojena so. Nisam pristalica recimo vegete i ostalih hemijskih začina, tačno je daju ukus, ali nije to. Prije ću se opredjeliti za kari, svakako kurkumu, kaže Aleksić koji ističe da su njegovi ”favoriti” među začinima origano, ruzmarin i majčina dušica- mediteranski začini.

Albanska Asocijacija šefova kuhinje pozvala je profesora Dejana Aleksića, u ime Asocijacije šefova kuhinje Crne Gore, u Tiranu da učestvuje na Gastro manifestaciji od 25.-27.oktobra. U Tirani Aleksić će predstavljati Crnu Goru Takmičiće se profesionalci, ali i učenici u kategoriji juniora i seniora.

{galerija}obale/2018/10/kuvar{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar