INFO DAN – MED program

reg1

Povodom predstavljanja programa i najave III poziva za projekte za MED program (Interreg Mediteranski program transnacionalne saradnje) u Opštini Bar je danas organizovan informativni dan.

Ovom prilikom javnosti i potencijalnim korisnicima su predstavljeni tematski ciljevi, kao i pravila za podnošenje projektnih predloga u okviru ovog poziva. Info dan organizovali su Kancelarija za evropske integracije u Vladi Crne Gore i Opština Bar.

MEDITERAN je jedan od 9 programa Evropske Unije u kojima Crna Gora ima pravo učešća i biće otvoren za podnošenje predloga projekata od početka novembra do kraja januara.

Info dan u Baru je otvorio potpredsjednik Opštne, g-din Radomir Novaković: “Put Crne Gore jeste put ka Evropskoj uniji i Opština Bar je veoma aktivna u apliciranju sa projektima. Intenzivno radimo da izgradnji naših kapaciteta, apliciramo sa projektima, jedan projekat već sprovodimo i usmjerili smo svoje snage da ih već sledeće godine u ovo vrijeme bude mnogo više. Želim Vam danas uspješan rad i da u programu INTERREG MEDITERAN svi pronađete svoju šansu.

reg

Ciljevi i teme za dostavljanje predloga projekata su:

1. Plavi rast: fokusiranje na pomorske klastere
2. Održivi turizam: sa fokusom na ostrva i oblasti sa malom gustinom populacije
3. Zaštita biodiverziteta: zaštićene morske oblasti
Program obuhvata 57 regiona iz 10 zemalja Evropske unije (Portugal, Španija, Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Kipar, Malta i Ujedinjeno Kraljevstvo – jedan region ekonomskog programiranja Gibraltar) i tri države korisnice IPA fondova (Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora).

Interreg Mediteranski program transnacionalne saradnje (MED) je jedan od instrumenata sprovođenja kohezijske politike Evropske unije, čija je glavna svrha doprinos dugoročnom razvoju mediteranskog područja i jačanje transnacionalne saradnje između regiona i zemalja učesnica.

U ovoj godini, ovo je četvrti Info dan za programe koji se finansiraju iz EU fondova organizovan u našoj Opštini.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar