marinn

Na barskoj Marini se organizuje prijateljska ekološka akcija 14. Septembra.

Dio je samostalne podrške akciji “Nastavimo drugačije” – “Let's do it Montenegro” koja se realizuje u čitavoj Crnoj Gori.

Piše:Anto Baković

Svoj doprinos pokretu “Let's do it” daće i lokalna nautička zajednica Bara ,koju je u okviru projekta „Omnia vita ex mare“ okupio Mediteranski centar fotografije ,a podržala Marina Bar,Jaht klub „Jug „ i Komunalno preduzeće Bar. U zajedničkoj akciji sredjivanja gornjeg djela marine ,čišćenja podmorja i uredjenja okoline, zajedno će biti dio aktivista koji u još 150 zemalja svijeta,14 septembra, imaju za cilj ne samo uklanjanje otpada, već i podsticanje građanskog aktivizma, podizanje ekološke svijesti i kulture življenja.

Barska Marina redovno sprovodi akcije čišćenja podmorja marine i uredjenje prostora.Ovoga puta ,inicijativa lokalne nautičke zajednice ide u smjeru na takozvani ribarski gat, gde je veoma živo,pa se u moru nadje i po koji dio mreže,bokobrana,kanapa,a nevere i morske struje učine svoje, pa se na dnu mora nataloži i raznovrsni otpad.Akcija obuhvata i čišćenje i uredno slaganje ribarske opreme, mreža,pribora i drugih stvari kraj brodova ili oko suvih vezova pored glavnog lukobrana marine.
Pokušaće se naci i rješenje za veliki nestandardni kontejner za odlaganje smeća koji je donet za namene ribarske flote,ali je odnošenje i čišćenje odbačenog smeća veoma upitno,a vlasnik kontejnera se trenutno ne odredjuje po tom pitanju. Nakon akcije lokalna zajednica će zatražiti od Marini njegovu upotrebnu blokadu ili da ga korisnici zamjene kontejnerom koji je u standardu sa vozilima Komunalnog preduzeća Bar.Sporni će kontejner u okviru akcije biti ispraznjen u kontejner koji se može odvoziti.
Barska „Marina“ , Jaht klub „Jug“, „Komunalno preduzeće“ Bar,ronioci,ribari,vlasnici plovila staviće svoje resurse u funkciju akcije,u kojoj nema lidera,ali ni sponzora.Akcija je zajednička želja učesnika - afirmirati mediteransku maksimu “čuvajmo prirodu,živimo u saglasju sa njom“.

bar av

Da najavimo da gradjani Bara i svi oni koji žele učestvovati u  svjetskoj akciji “Nastavimo drugačije” – “Let's do it Montenegro” čiji je kordinator projekta na nivou Opštine Bar, mr Miodrag Banović iz NVO Info Sport CG, mogu uzeti učešće 14 septembra i doći na odredjena zborna mjesta u Opštini Bar,a to su: Topolica (parking Stadiona) u 9:00, Sutomore (plaža hotela “Porto sole”) u 10:00 sati, Čanj (plaža hotela “Biserna obala”) u 10:00, Veliki pijesak (plaža restorana “XXL”) u 10:00, Virpazar (pored česme na pjaci) u 10:00 i Ostros (plaža Donji Murići) u 10:00 sati.

paskuci

Posljednje vijesti

Thumbnail Sve je spremno za premijeru predstave “Balkanska carica“ koja je najavljena za ponedeljak u Starom gradu...
Više u kategorijama: Art  Obale  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

porez bar

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar