Tužilaštvo odustalo od sporazuma sa Boškovićem i Markovićem u "slučaju Primorka"

Primorka

Specijalno tužilaštvo odustalo je od potpisivanja sporazumnog priznanja krivice sa osnivačem preduzeća Melgonia Primorka Nebojšom Boškovićem i izvršnim direktorom Promorke iz Bara Svetozarom Markovićem i protiv njih će najvjerovatnije sljedeće sedmice biti podignuta optužnica, potvrdio je za Pobjedu advokat Ratko Pantović.

Osim Boškovića i Svetozara Markovića na optužnici će se naći izvršni direktori preduzeća Melgonia Primorka Vinko Marović i bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarčić, Milenko Marković koji je rukovodio Krismom motors i pravno lice NLB banka.

Prema saznanjima Pobjede, oni će biti optuženi za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, ali ne i za višemilionsku štetu pričinjenu državnoj kasi za koju su se teretili u fazi istrage. Zloupotreba službenog položaja se ogleda u činjenici da su optuženi umjesto za oživljavanje Primorke iz Bara novac iskoristili za pokrivanje kredita Boškovićevih kompanija Krisma motors i Krisma trejd.

Krajem jula, Specijalno tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja predsjednika i članova Komisije za kontrolu državne pomoći među kojima je i Predrag Stamatović, bliski saradnik Igora Lukšića koji se u vrijeme potpisivanja sporne garancije nalazio na poziciji ministra finansija.Upravo je u okviru ove istrage, u svojstvu svjedoka saslušan i Lukšić. On je u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je potpis na spornu garanciju stavio na osnovu zaključka Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.

Naveo je i da mišljenje Komisije nije bilo obavezujuće za Vladu koja je odlučila da se 4.000.000 eura isplati preduzeću Melgonia Primorka. Prema navodima iz Naredbe za pokretanje istrage, Svetozar Marković je po nalogu Boškovića, pomogao da se sprovede kriminalan plan koji su osmislili Mesarič i Bošković. Nakon što je preuzeo Primorku, Bošković je Svetozara Markovića postavio za izvršnog direktora u toj barskoj kompaniji. Sa te pozicije, on je trebao da obezbjedi nesmetano uvođenje Primorke u unaprijed planirani stečaj.

Naime, Bošković je u dogovoru sa Mesaričem, 2008. godine formirao fiktivno preduzeće na Kipru Melgonia holding limited. Ova kompanija osnovala je preduzeće u Crnoj Gori Melgonia koje je preuzelo obaveze kompanija Krisma trejd i Krisma motors koje su kupile barsku kompaniju Primorka. Kupovina Primorke se finansirala iz kredita koji je 2010. godine obezbijedila NLB banka, a zahvaljući neistinitim prikazanim finansijskim stanjem u preduzećima Krisma trejd i Krisma motors i prikazivanjem da će se namjenski kredit koristiti za oživljavanje proizvodnje u Primorci i isplatu obaveza radnicima.

Kredit je isplaćen i na osnovu zaključka Vlade o reprogramu prethodnog duga iako zahtijev nije bio usvojen niti su sredstva kojim se reprogramira dug prošla proceduru dodjele državne pomoći. Osim ovih garancija, založena je i cjelokupna imovina Primorke objekti, oprema i zemljište površine 66.000 kvadrata koje je u stvari u vlasništvu države. Pošto kre1 dit nije vraćan uredno, banka je aktivirala garancije i hipoteku i na taj način postala vlasnik zemljšta, opreme i obje| kata bivše Primorke u vrijednosti od 15.000.000 eura, kao i Vladine garancije u iznosu od četiri miliona eura.

IZVOR: Pobjeda

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar