Da li je Pedro uvijek kriv?

vatra

Turistička sezona u gradu pod Rumijom privodi se kraju.

Proteklih nekoliko dana primjetno je smanjenje broja gostiju,saobraćajnih gužvi u odnosu na sredinu avgusta, kada je broj turista očigledno premašivao kapacitete Barske infrastrukture.

Dobru i uspješnu turističku sezonu kao lijepu vijest ,prati i loša, pa se može reći kako je primjetan bio veliki porast smeća na barskim ulicama. Tako su tokom sezone bile i uobičajene slike odbačenog otpada, prepunih kontejnera, protesti gostiju i čitalaca često objavljenih na Jedru.

Komunalno preduzeće ima opravdanja. Problem je u nedovoljnom broju radnika čistoće za rad u više smjena, ali i tehničkim sredstvima. Sredstva sa kojima raspolažu koriste u punoj funkciji. Sa velikim brojem objekata, uskim neuslovnim ulicama i drugom infrastrukturom Bar nije ispoštovao urbanu održivost,pa se ne može očekivati čudo od Komunalaca. Takvo razmišljanje daje delimično opravdanje za stanje čistoće u gradu, ali mnogi građani Bara ne mogu se pomiriti sa ovakvim slikama.

Nečistoći i prljavštini umnogome doprinose i nesavjesni turisti-građani koji bacaju smeće gdje stignu, a najmanje u kontejnere i kante za otpatke.Molbe za poštovanje komunalnog reda,odlaganje smeća u odredjenim terminima na odredjenim mjestima dostupnim vozilima komunalnog preduzeća, zatim nepoštovanjem obavještenja o objavljenom redu odvoza smeća , mnogim građanima izgleda nije dovoljno puta ponovljeno ili se jednostavno prave gluvima.

Komunalna vozila pokupe smeće do 9 sati sa odredjenih lokacija ,a pravilo je da odmah iza toga neki NN gradjani/ke koji krenu van doma svog bacaju drugo u prolazu ili iz auta. Trebalo bi da to ostave doma,ako su već ujutru zaboravili da treba da ga do 9 sati odlože,pa je pošteno prema komšijama i drugim ljudima da smeće ponesu i bace tamo gde su kontejneri polupuni,ili prazni.

Da grad bude čist,ne može ispred svake kuće biti kontejner na dohvat ruke. Treba malo raširiti sliku pa suditi - zašto nam je grad postao prljav.

optotim

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar