Otvoreno pismo građanke Bara: Da Šušanj ne ostane u zapećku normalnog turizma!

djubre4

Od naše čitateljke Mr Radinke Ćinćur, dobilo smo otvoreno pismo predsjedniku Opštine Bar, Komunalnoj policiji, direktoru Komunalnog preduzeća.

Prenosimo ga integralno:

„Poštovani,

Obraćam Vam se kao građanka Bara, preciznije naselja Šušanj koje je jedno od turističih naselja za vrijeme ljetne sezone, sa željom i nadom da ćete čuti i prepoznati ozbiljne probleme u načinu odlaganja otpada u ovom naselju, a bogami i na širem području Bara.

Živimo u uvjerenju da treba da razvijamo turizam, da svako od nas ponaosob treba da doprinese tome, da treba sve da učinimo da nam dođu gosti iz svih evropskih zemalja, i šire – iz cijelog svijeta. I nadamo se da je to moguće, vjerovali ili ne stranci nam dolaze sve više, iz istočnoevropskih zemalja u većem broju, a nađe se i poneki Belgijanac, Francuz, Njemac, gosti iz Izraela i Koreje, Japana. I mi srećni što počinjemo ličiti na evropske destinacije, ali, ta naša sreća kartko traje kad shvatimo da ti gosti moraju prolaziti ulicama gdje se svakodnevno odlažu tone smeća, bez kontejnera, u plastičnim kesama, koje razvlače mačke i psi. I vjerujte, ne možemo proći, zaobilazimo smeće i autom, ali bezuspješno. Stidimo se, poneki kulturan čovjek nosi smeće autom do grada, ako nađe kontejner da ga odloži.

Uz to svi legalni izdavaoci smještaja plaćaju dodatnih 10 eura po krevetu koji izdaje, za odlaganje smeća. Kako da objasnimo gostima da je to kod nas tako, da nemamo drugog rješenja. Da li biste Vi išli na odmor u zemlju u kojoj ne možete od smeća proći ulicom?!!!

Nažalost, malo je bolja situacija na plažama: svako ostavlja smeće iza sebe, toaleti, iako ih formalno ima, često ne rade, a o njihovoj čistoći ćemo govoriti drugi put. I nemojte se čuditi što naši gosti uz sve pohvale na ljubaznost domaćina i očuvanu prirodu Crne Gore, postave poneku sliku sa šušanjskih ulica, kao dobronamjernu opomenu kako ne bismo smjeli da se ponašamo. A upoređujemo se po kvalitetu usluga s Hrvatskom, Grčkom... Možemo da se upoređujemo kad su u pitanju cijene, kvalitet smještaja i slično, ali ovakve slike odlaganja smeća sigurno nigdje nećete vidjeti osim kod nas. Sve dok je ovakva situacija dolaziće nam gosti koji jedu na plažama, a oni drugi, ako zalutaju jednom, teško da će doći drugi put. Želite li da Šušanj i Bar ostanu u zapećku normalnog turizma kojem teže drugi crnogorski gradovi poput Tivta, Kotora i Budve?

Nadam se da ćete ovaj problem ozbiljno shvatiti i upotrijebiti svoj autoritet da ga zajedno riješimo. Uz svu dobru namjeru da učinimo nešto da nam grad bude ljepši, sigurna sam da je svaku odluku teško provesti bez odgovarajućih i dosljednih kazni; to je osnovno sredstvo za uvođenje reda u svim evropskim zemljama i ne možemo ga nikako izbjeći ni mi. Ne znam zašto su naši trotoari postali parking mjesta, a zvanični parking u Šušnju je postao mjesto za parkiranje starih automobila kojih vlasnici žele da se riješe za vrijeme sezone, ili čak i parking za izdavaoce smještaja u prvom i drugom redu do regionalnog puta, koji nemaju parking za svoj smještaj i koriste ovaj javni kao svoj. Želite li da ovako sve ostane i da ostanemo crna tačka u razvoju turizma u našoj zemlji? Nadam se, ne.“,

S poštovanjem,
Mr Radinka Ćinćur,
Šušanj bb“

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar