jevrić 4

Voda u Baru neće poskupiti. Građani Bara i turisti sa česme piju kvalitetnu vodu, kvalitetniju od flaširane. Nastavljaju se aktivnosti na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, bezvodna područja dobiće vodu. Ovo je poručeno građanima danas nakon sastanka čelnika opštine Bar i preduzeća: JP Regionalni vodovod i doo Vodovod i kanalizacija. Najavljeno je da će se Regionalni vodovod zadužiti 16 miliona evra i ta sredstva biće utrošena za vodosnadbijevanje naselja Dobra Voda, Utjeha.

Piše: Biljana Dabić

Predsednik opštine Bar Dušan Raičević u prvoj radnoj sedmici na ovoj funkciji posvetio se temom vodosnabdijevanja u barskoj opštini. Danas na radnom sastanku sa čelnicima preduzeća JP Regionalni vodovod i doo Vodovod i kanalizacija konstatovano je da će u „ veoma skorom roku, na kvalitetan način biti riješeni probleme vodosnabdijevanja u onim područjima barske opštine koja nemaju uredno vodosnabdijevanje“.

-Dobili smo načelnu podršku resornih ministarstava i prije mjesec dana sa visokim predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj kandidovali projekat riješavanja problema vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Dobroj Vodi i Velikom Pijesku. Danas smo predsedniku opšte Dušanu Raičeviću saopštili da smo mi spremni, ukoliko se tako dogovorimo, da se Regionalni vodovod zaduži u iznosu od 16 miliona evra da na kvalitetan način riješi probleme vodosnabdijevanja u naseljima Dobra Voda, Utjeha ...čime ćemo život građana u tom kraju u mnogome poboljšati, kazao je direktor JP Regionalni vodovod Goran Jevrić. Prema jegovim riječima, „Voda iz Regionalnog vodova je najjeftinija voda u Crnoj Gori, 37 centi po m3 i riječ je o vodi visokog kvaliteta, kvalitetnijoj od flaširanih voda. Voda sa česmi je kvalitetnija nego flaširana koja se kupuje“.

Na pitanje Novosti- Hoće li poskupiti voda za potrošače u barskoj opštini, Jevrić odgovara da ne vidi razlog- zašto da poskupi!?

-Smatram da kroz zakonske uslove, mogućnosti, doći će do izjednačavanja cijena i može da pojeftini. Korišćenjem većih količina vode iz Regionalnog vodovoda voda u Baru može da pojeftini i na tome ćemo zajednički raditi u narednom periodu, kaže Jevrić.

Po novom zakonu Regionalni vodovod može da prodaje vodu, osim Vodovodima i direktno drugim potrošačima, MZ, drugim privrednim subjektima, hotelskim subjektima. U barskoj opštini ima mnogo hotela koji nemaju kvalitetno riješeno vodosnabdijevanje.

-Crna Gora je blagoslovena država kad su u pitanju vodeni resursi, ali i drugi. Na nama je da podržimo nove razvojne projekte koji će otvoriti nova radna mjesta, zaključio je Jevrić
Predsednik opštine Bar Dušan Raičević prezadovoljan je današnjim sastankom.

- Danas smo dogovorili da započeno ispisivanje nove stranice uspješne saradnje između opštine Bar , i preduzeća: „Regionalnog vodovoda“ i „Vodovoda i kanalizacije“. Saradnja u dosadašnjem periodu bila je na visokom nivou, ali smo dogovorili na dašanjem sastanku da u narednom četvorogodišnjem periodu intenzivnije razvijamo i vodovodnu i kanalizacionu mrežu sa ciljem preuzimanja većih količna vode iz Regionalnog vodovoda. Satanak potvrđuje spremnost moju i moga tima da se uhvatimo u koštac za riješvanje životnih izazova, tu prije sveg a mislim na uredno vodosnabdijevanje onih bezvodnih područja i danas smo konkretizovali da u narednom periodu intenzivno radimo na dovođenju vode na loklaitetu Dobra Voda , Velikog Pijeska a samim tim omogućićemo bolju perspektivu za razvoj turizma koji je u ekspanziju,perspektivu građanima Mrkojevića , kaže Raičević.

Početkom septembra, kazao je predsednik opštine Bar, planiran je početak izgradnje rezervoara u Zaljevu.

-S tim stavljamo u funkciju još jedan odvojak Regionalnog vodovoda i poboljšavamo vodosnabdijevanje jednog bezvodnog područja - naselja Sveti Ivan, zatim Zaljeva i Polja, gradimo dodatnu perspektivu za razvoj mreže ka Velikom Pijesku. Ispred sebe smo postavili kao realne ciljeve da do kraja godine izradimo studiju koja će opravdati ovu investiciju u dijelu opštine o kojem smo govorili, do 2020. godine smo definsali da idemo u pravcu izgradnje nedostajće vodovodne mreže i samim tim bitno utičemo na rešavanje problema u dijelovima opštine koji nemaju uredno vodosnabdijevanje. Nastaviću sa aktivnostima koje su započete u prethodnom periodu a tiču se vodosnabdijevanja a i zalagati se za nova riješenja za uredna vodosnabdijevanja svih građana Bara, kazao je Raičević.

Šest odvojaka koji su izgrađeni 2011. a u funkciji je samo jedan. U susret sledećoj turističkoj sazoni u funkciji će, po najavama, biti još najmanje četri čime će stvoriti preuslovi za veći kvalitet urednog vodosnabdijevanja i dodatni zamajac razvoja turističke privrede.

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Zoran Pajović kazao je da je vodosnabdijevanje u Baru na zadovoljavajućem nivou, građani Bara piju kvalitetnu vodu i ima je u dovoljnikm količinama.

-U sistemu posjedujemo 500 sekundnih litara u sistemu, to je dovoljna količina i za naše stanovništvo i za turiste koji odmaraju na našoj rivijeri. Imamo problem u područjima koji se snabdijevaju vodom iz izvorišta u Zaljevu u Sustaš, i u dosadašnjem periodu taj problem će biti riješen, a radovi počinju 1. septembra na izgradnji rezervoara u Zaljevu. Završetkom tih radova kompletno područje imnaće dovoljne količine vode i biće kvalitetno snabdijeveno vodom, kazao je Pajović . On je zaključio da je jedino sigurno snabdjevanje vodom građana iz sistema javnog vodovoda.

Posljednje vijesti

Thumbnail Mnoge ljude u našem okruženju doživljavamo kao sanjare, idealiste, „čudnim tipovima“.
Više u kategorijama: Art  More  Sport  Obale  Art  

ViM BANER

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

porez bar

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

caffee pizzeria garden

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar