Raičević najmlađi predsjednik Opštine u istoriji grada

izbor raicevica 18

Predsjednik opštine Bar u narednom periodu biće Dušan Raičević (34) za koga je na današnjoj sjednici Skupštine opštine glasalo 29, od ukupno 37 odbornika.

Dušan Raičević je najmlađi predsjednik opštine Bar u istoriji grada. Dosadašnji predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić podnio je ostavku na ovu funkciju. Skupština je konstatovala ostavku Srzentića koji novom rukodstvu ostavlja finansijski stabilnu opštinu čiji je račun u plusu 2.5 miliona evra. Podsjetimo, prije četri godine Srzentić je preuzeo čelnu poziciju izvršne vlasti kada je kasa grada Bara bila u minusu više od 30 miliona evra.

Piše: Biljana Dabić

Koalacionim sporazumom koji su potpisali čelnici partija vladajuće koalicije u Baru DPS, SD, Biram Bar BS , mjesto predsjednika opštine dobila je Demokratska partija socijalista. Dušan Raičević, nosilac liste DPS na lokalnim izborima 27.maja, izabran je danas za predsjednika Opštine Bar većinom glasova. Uz odbornike vladajuće koalacije za Raičevića su glasala i dva odbornika SDP koji je u opoziciji, dok su ostali opozicioni odbornici napustili sjednicu Skupštine prije glasanja “zbog dešavanja u predizbornoj kampanji I na dan glasanja”.

Predlog DPS –a da Raičević bude predsjednik opštine Bar podržali su koalicioni partneri, a obrazloženje je navela predsjednica OO DPS Branka Nikezić zaključujući “Razvoj ovog -grada biće neupitan u narednom periodu”.

Nakon što je potpisao svečanu izjavu, Raičević se obratio odbornica i građanima. U prvom zvaničnom obraćanju za skupštinskom govornicom novoizabrani predsednik opštine Bar obećao je značajno unapređenje kvaliteta života, otvaranje novih radnih mjesta, ulaganja u infrastrukturu, razvoj turizma kao strateške privredne grane...

-Već za kraj narednog mjeseca očekujem da ovaj parlament donese set najbitnijih odluka za razvoj grada, prije svega prostorno – urbanističkih i ostalih planskih dokumenata kao i donošenje odluke o naknadama za bespravne objekte, kazao je Raičević.

On je najavio kapitalne projekte koji će biti finansirani iz loklanog i državnog kapitalnog budžeta. Nastaviće se sa započetim radovima na izgradnji nedostajuće vodovodne mreže i odvođenja otpadnih voda, a do kraja godine Raičević najavljuje završetak studije vodosnabdijevanja bezvodnih područja u opštini Bar uz veću iskorišćenost kapaciteta Regionalnog vodovoda te intenzivnu saradnju sa lokalnim vodovodom kako bi se obezbjedilo uredno vodosnabdijevanje Mrkojevića, Krajine i Crmnice, a time pružila nova perspektiva građanima ovih područja. Novu pespektivu građana, Raičević vidi kroz izgradnju putne infrastrukture, te bolju saobraćajnu povezanost sugrađana iz Čanja, Sutomora i Šušnja kojima će biti omogućena bolja povezanost sa Barom kroz izgradnju novih pristupnih puteva, pješačkih mostova....

-Kruna našeg rada u narednom četvorogodišnjem periodu biće rekonstrukcija putnog pravca Virpazar – Sutorman- Bar – Vladimirske krute za čiju realizaciju već imamo podršku Vlade Moja obaveza je da u narednom četvorogodišnjem periodu uz predan i posvećen rad mog tima značajno unapredimo kvalitet života svih građana. Zato će jedan od prvih zadataka lokalne uprave biti da do kraja ove godine implementiramo jedno od rešenja za najznačajnije i najosjetljivije pitanje koje se tiče otvaranja novih perspektiva za nezaposlene, kazao je Raičević ističući “Spremni smo da kroz program podsticanja preduzetništva uđemo u partnerstvo sa početnicima u poslovanju,a li i sa preduzetnicima koji se nalaze u fazi razvoja poslovanja”

-Lokalna uprava će staviti akcenat na kreiranju novih radnih mjesta te će uz direktnu finansijsku pomoć omogućiti sposobnim, kreativnim i spretnim mladim ljudima koji su potreba ovog grada realizaciju svojih biznis ideja. U kooperaciji sa barskom privredom najavljujem i formiranje tima za unapređenje poslovnog ambijenta i eliminisanje biznis barijera sa ciljem brže realizacije novih projekata kojima se otvara prostor za nova zapošljavanja, kazao je Raičević.

On ističe da je vođen vizijom ravnomjernog razvoja svih dijelova barske opštine. Raičević navodi da će se zalagati za razvoj svih turističkih mjesta na obje “čarobne obale”

-Naša razvojna šansa nalazi se u bogatom zaleđu koji u direktnoj korealciji sa turističkom privredom treba da ponudi novu dimenziju ruralnog turizma. U saradnji sa Vladom realizacijom projekta elitnog turističkog naselja na Maljeviku i planiranom valorizacijom lokaliteta Dubovica potvrdićemo da je turizam naše primarno strateško opredjeljenje i jasno staviti do znanja da Bar zavređuje visoko mjesto na turističkoj skali Mediterana. Svjestan činjenice da je izgradnja infrastrukture bila jedina legitimacija mojih prethodnika sprema sam da u situaciji konsolidovanih opštinskih finansija pokrenem novi razvojni ciklus kojim se rešavaju bitna životna iskušenja naših sugrađana, ali i utiče na konforniji i još kvalitetniji život kako u gradu, tako i na seoskom području, kazao je predsednik opštine Bar

Raičević nije zaboravio kulturne radnike, sportiste najvljujući da će nova lokalna uprava fokus dati na unapređenju uslova za kulturno stvaralaštvo i bavljenje sportom

-Starom Baru, našoj crnogorskoj Pompeji ćemo kroz restauraciju i rekonstrukciju njegovih arhitektonskih sadržaja, te otklanjanju evidentiranih nedostataka udahnuti novi život i omogućiti da postane grad muzej, obećao je Raičević koji je istakao da mu je za realizaciju vizije razvoja Bara neophodno partnerstvo sa sugrađanima koje će se bazirati na uzajamnoj saradnji koja će za cilj imati modernu, efikasnu i transparentnu lokalnu upravu, te čist i komunalno opremljen grad po čemu je Bar bio poznat i van granica zemlje.

-Spreman da preuzmem odgovornost za uspjehe i neuspjehe tražim odgovornost i sa vaše strane prema lokalnoj upavi, njenim službama, ali i našem životnom prostoru i sugrađanima. Uspješnost u realizaciji planiranih aktivnosti mjerićemo kvalitetom života svih građana, kazao je Raičević koji je zahvalio dosadašnjem predsedniku opštine Bar dr Zoranu Srzentiću na pruženoj podršci i mogućnosti da kroz zajednički rad u prethodnom četvorogodišnjem periodu “sa pozicije potpredsednika opštine pripremim se za sve izazove koji me očekuju u budućem radu”

- U nadi da neću iznevjeriti sebe, vaše povjerenje i očekivanje građana Bara zahvaljujem na pruženoj prilici da budem najmlađi predsednik opštine Bar, kazao je Raičević.
Ipak, većina opozicije nije sačekala glasanje i napustila je sjednicu SO Bar

Dejan Đurović (DF) je kazao da neće neće učevovati u glasnja za ibor predsnika opštine.

- To je jedan vid opomene zbog svega što se dešavalo u predizbornoj kampanji i na sam dan izbora. Dugodušnja vlasta koja je uradila od naroda da bude finasijski nemoćan i iskorišten u poredizbrnoj kampanji, kazao je Đurović

Vasilije Lalošević (SNP) u političkom smislu Dušanu Raičeviću poželio brzi odlazak sa vlasti, a u ljudskom smislu svu sreću.

Momčilo Leković (Demokrate) je mišljenja da današnji izbor za predsednika opštine ne donosi ništa novo u odnosu na izbor od prije četiri godine.

- Nekada smo imali kontigente fantomskih glasača u Luci Bar, a sada penzionisane lučke direktore sakrivene u radnji zdrave hrane i uhvaćene sa biračkim sposkovima u rukama. Imali smo diverzantske grupe sastavljene od strane rođaka nekih ovdje prisutnih, neću ih imenovati ali uz konstataciju da osobe koje su spremne da pošaslju sopsvnene unuke da brane nelegalne izborne štabove Mila Đukanovića od mena odnosno Demokrata mogu imati samo prezir. I tada ko i sada i u samom DPS nisu bili jediostveni u izboru prvog čovjeka grada.Postojale su dvije struje među njima, kazao je Leković

Odbornici su većinom glasova imenovali v.d. sekretara SO Bar Aleksandru Grabež.

https://www.youtube.com/watch?v=jpCzMOVjQNg


FOTOGALERIJA

{galerija}info/2018/8/dule{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar