Vatrogasci konačno dobili opremu i sredstva za rad ,a i veće plate

vatro

Barski vatrogasci konačno su dobili dio opreme i alata za intervencije u vrijednosti od 71.000 evra.

Takođe, opština Bar uplatila je Fondu PIO oko 80 hiljada evra za beneficirani radni staž vatrogascima zaposlenim u Službi zaštite i spašavanja Bar. Vatrogasci su danas dobili platu po novom koeficijentu što znači da su u prosjeku njihove plate uvećane po stotinu evra.

Piše: Biljana Dabić

Posao profesionalnog vatrogasca vrlo je raznolik - osim gašenja požara, vatrogasci učestvuju u intervencijama spašavanja povređenih u saobraćajnim nezgodama, izvlačenja stradalih u nesrećama, spašavanju ljudi i životinja s visina, iz provalija... pružaju pomoć u najrazličitijim situacijama koje izrežira život...Na znak dojave požara, ili neke druge vrste intervencije vatrogasci žurno kreću na mjesto događaja a prilikom jedne akcije vatrogasci često imaju više zadataka i u širokom opisu svakodnevnih intervencija na terenu barski vatrogasci godinama nisu imali potpunu opremu.
Intervenišući na terenu i spašavajući živote drugih, vatrogasci pogotovo bez adekvatne opreme rizikovali su često sopstvene živote.

vatroo

Poslednja tri mjeseca Služba zaštite i spašavanja Bar nabavila je opremu vrijednu oko 70 hiljada evra.
V.d. načelnika Službe zaštite i spašavanja Bar Darko Vidaković, uz podršku čelnika opštine Bar za 41 vatrogasca je obezbjedio zaštitnu uniformu za požar. Takođe i radnu uniforma za sve vatrogasace (jakna, pantalone, po dve majice kratkih rukava, dva duksa), a opremio ih je i rukavicama za tehničke intervencije.
Osim uniforme vatrogasci su dobili razvalni alat za blind vrata marke Weber i ubodnu testeru marke Milwaukee, zatim radio stanice marke MOTOROLA - jedna stabilna i 22 mobilne, Tetra sistem, trenutno najmodernije, i lampe Stream light.
Vidakovićevo zalaganje da adekvatno opremi vatrogasce i umanji rizike rezultiralo je podrškom strukovnog odbora vatrogasaca Sindikalne organizacije Služba zaštite i spašavanja Bar .
-Sva oprema je nabavljena zahvaljujući Vidakoviću, koji ima sluha za rizični posao vatrogasaca. Vidaković poznaje posao, zna kakva je oprema potrebna vatrogascima, koji alati. Za nabavku opreme dobio je i podršku čelnika opštini Bar. Na kraju, od ovakvog pristupa prema Službi zaštite i spašavanja Bar najveću korist imaju građani koji se nađu u nevoljama gdje trebaju reagovati vatrogasci, ističu u Sindikatu Vatrogasaca.
Barski vatrogasci takođe, su zadovoljni što je konačno odobrena nabavka džipa sa razvalnim alatom koji je, po njihovim riječima, prijeka potreba. Do sada barski vatrogasci u intervencijama koriste razvalni alat star preko 40 godina, dobijen iz donacija.
-Njegove godine trajanja umanjuju mogućnosti brze i efikasne intervencije. Ističemo da će novo vozilo biti pogodno za reagovanje u prigradskim naseljima gdje uske ulice i velika frekvencija saobraćaja otežavaju prilazak vatrogasnog vozila na lice mjesta, kažu vatrogasci.

vatrooo
Iz sindikata vatrogasaca Bar ističu da je opština Bar platila 80. 000 evra duga za benificirani radni staž prema Fondu PIO.
Takođe, odlukom vlade svi vatrogascima je povećan obračunski koeficijent.
Vatrogasci su danas dobili platu po novom koeficijentu što znači da su u prosjeku njihove plate uvećane po stotinu evra.

 

optotim

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar