Za turiste iz Kine liberalizovati vizni režim

kina 3

Liberalizovati vizni režim za turiste iz Kine je veoma važno pitanje na kome se intenzivno radi.

Ovo je kazao predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić koji je u ponedeljak sastao sa delegacijom Hongkou distrikta kineskog grada Šangaja

Piše: Biljana Dabić

Turistima iz Kine potrebna je viza za ulazak u Crnu Goru.
Predstavnici turističke porivrede Crne Gore obratili su se prije dvije godine ministarstvu inostranih poslova u Vladi Crne Gore da se za kineske turiste uvedu vizne olakšice.
- Broj kineskih turista koji posjećuju evropske i nama susjedne zemlje govori da ta ograničenja koja postoje moraju što prije da budu uklonjena. Moramo pronaći način da naša država bude interesantnija kineskim turistima, kojih u susjednoj Albaniji ima neuporedivo više nego kod nas. Ukidanjem tih barijera učinilo bi se da taj broj bude mnogo veći i kod nas, kazao je predsednik opštine Bar dr Srzentić -Bar i Hongkou distrikt Šangaja potpisali su 2015. godine Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju. Šangaj je lučki i najveći grad u Kini, sa veoma razvijenom privredom. Iz ribarskog naselja s tekstilmom industrijom tokom XIX vijeka prerastao je u važnu luku, kao jedan od glavnih kineskih gradova otvorenih za spoljnu trgovinu. Razvijao se kao središte trgovine između istoka i zapada, te je postao multinacionalni finansijski i poslovni čvor Kine i svijeta. Nakon 1990. godine, ekonomske reforme rezultirale su novim intenzivnim razvojem Šangaja, i od 2005. godine postao je najveća robna luka svijeta, sa najbrže rastućom ekonomijom. Poznat je i kao turistička destinacija, čuvena po istorijskim znamenitostima, kao što su Bund i hram Grad Božji, te modernim atrakcijama, poput panorame Pudonga, koja uključuje i televizijski toranj Biser istoka, kazao je Srzentić dodajći da je sa prijateljima iz Kine razgovarao prije svega, o saradnji u turizmu, za što postoji velika zainteresovanost.
- Želimo da ta saradnja bude intenzivnija, na nivou privrednih subjekata, te smo dogovorili da u bliskoj budućnosti Turistička organizacija Bara i predstavnici distrikta Hongkou uspostave direktne kontakte. Očekujem da će to rezultirati dolaskom većeg broja turista u Bar i na cijelo naše primorje. Procjenjujem da ima puno prostora za saradnju, istakao je Srzentić.

kina 2
Predstavnici kineske delegacije kažu da će Vladi svoje države prenijeti poruku o potrebi unaprijeđenja saradnje.

kina 1

- Bar je veoma lijep grad, bezbjedan i čist. Planine, more, ljudi, sve je fantastično. Posjetićemo i Skadarsko jezero. Zahvalan sam gradonačelniku Srzentiću na srdačnoj dobrodošlici i nadam se da će on uskoro dati intervju i u Šangaju, kazao je Zhu Xiaozhong koji predvodi kinesku delegaciju.On se nada da će unaprijediti saradnja u oblasti zdravstva, turizma, obrazovanja i kulture... između Bara i Hongkou distrikta Šangaja

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar