Uskoro u Starom Baru nova “Stara čaršija”

projekat

Autentičnost Starog Bara i specifičnost ovog mediteranskog podneblja dosta je narušena izgradnjom potpuno novih kuća, dogradnjom njihove spratnosti, gradnjom novih balkona, postavljanjem plastičnih i aluminijumskih prozora, vrata, uličnih izloga i vitrina, rolo vrata, tenda, te zatvaranjem zanatskih radnji koje su ga činili posebnim.

 

To je sigurno uticalo da on zajedno sa Starim gradom ne doživi turistički procvat iako je imao za to sve predispozicije.

PIŠE: Alma LJUCA

Novi turistički kompleks nazvan “Stara čaršija” u Starom Baru najvjerovatnije će uticati da se zaustavi problem arhitektonskog i konzervatorskog preoblikovanja autentične arhitekture i srednjevjekovne urbane osnove grada.Višemilionska investicija bjelopoljskog biznismena Hajriza Brčvaka koji živi i radi u Njemačkoj, planirana je još devedesetih godina kada je prvi put došao u Stari Bar i prepoznao ga kao neotkrivenu, ali moguću atraktivnu turističku destinaciju za Evropljane sa povećim putničkim stažom.

Brčvak je tada odlučio da će svoj kapital pretočiti u nešto što će biti vrijedno ne samo za njega, već i za ovo mjesto ,Bar ali i cijelu Crnu Goru.Odlučio se za izgradnju turističkog kompleksa koji će se utapati u sačuvane djelove starobarske arhitektonske autentičnosti.

"Kao i mnogi ljudi sa ovih prostora koji steknu neki capital radeći u inostranstvu požele da se vrate u svoj zavičaj ,ali sam ja ipak odabrao grad Bar. Inače, davne 1996 godine kupio sam kuću u Baru i došao da obiđem Stari grad. Popio sam kafu kod čuvenog ugostitelja Muste i tu na kaldrmi starobarske čaršije već su mi pale prve ideje o izgradnji jednog turističkog objekta koji ni u kom slučaju nebi remetio ljepotu arhitekture koja pripada mediteranskom stilu. Međutim, nakon što sam kupio nekoliko starih objekata oko kojih je gotovo bio neiskorićen proctor riješio sam da napravim jedan turistički kompleks koji će imati i ugostiteljske objekte,apartmane ,bungalove, zanatske radnje, Kulu sa koje posjetioci moći da vide i zabilježe svojim foto aparatom sve ljepote Starog Bara ,Starog grada i njegovog okruženja - objašnjava Brčvak navodeći da će se kompleks nalaziti na povšini od oko 20 hiljada kvadrata zemljišta .

Drvo i kamen koji se uklapa u abecedu arhitekture ovog kraja

Obzirom da je pretežno brdovito tlo, objekat je rađen kaskadno gdje je smješteno nekoliko terasa gdje smo sačuvali pored arhitektonskog sklada i svu biljnu vrstu tako da ćemo imari na terasama mandarine ,pomorandže,masline..., a sve je rađeno u drvetu i kamenu .Zaslugu da dobijemo takav autentičan objekat ima moj prijatelj poznati crnogrski dizajner, Zlatko Vujotić, koji je se vodio da se arhitektonski sklad ovog objekta vezuje za starobarsku tvrđavu, a enterijer i eksterijer bude abeceda arhitekture ovog kraja. Njegove ideje i savjeti su od velikog značaja da svoje planove pretočim u realnost i ovo bude objekat koji će i te kako doprinijeti da se ovo mjesto prepozna kao atraktivna turistička destinacija gdje će naši gosti uživati ne samo u autentičnoj starobarskoj ambijentalnoj ljepoti već i u autentičnoj trpezi sa autentičnim proizvodima dobijenim sa ovih protora.-pojašnjava Brčvak navodeći da pored svega toga ima planove da obnovi starobarsku kaldrmu te nabavi “ekološki” elektro minibus koji će sve turiste prevoziti od Bara do starobarske čaršije – ističe čovjek ove interesantne investicije, napominjući da vjeruje I da ima u planu da se na narednim turističkim bezama Stari Bar pojavljuje samostalno.

Kao i što sam nagovijestio,plan nam je da u sklopu ovog kompleksa bude I nekoliko zanatskih radnji kao što su kovačka ,krojačka ,juvelirnica ,pekara ,suvenirnica ,plairaćemo brendove ovog kraja kao što su maslina,maslinvo ulje,pelinov med i sve ono što je prepoznatljivo za ovaj kraj .Vjerujem da ću u tome imati dobre partnere lokalnu upravu i građane Bara kako bi zajedno ostvarili ovu zamisao sa kojim bi postigli dobar efekat na razvoju turizma ovog kraja ali i u ekonomskom smislu.-navodi Brčvak.

On je na kraju napomenuo i svog prijatelja Gorana Lekovića iz Sutomora koji mu je bio prva pružena ruka u Baru i čiji radnici besprekorno rade na izgranji objekta kao i svoje komšije starobarane koji su prepoznali važnost ovog objekta za njihov kraj, posebno kao mogućnost svoga zaposlenja jer,kako kaže , realizacijom ove investicije biće otvoreno najmanje novih 70 radnih mjesta dok će u sezoni taj broj biti mnogo veći.

{galerija}obale/2018/7/projekat{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar