Sve zmije Crne Gore na jednom mjestu

prestob

Prva publikacija o zmijama “Zmije Crne Gore” okupila je sve zmije na “jednom mjestu” uz objašnjenja i fotografije.

Edukativni tekstovi , odlične fotografije zmija snimljenih uglavnom u Crnoj Gori ukoričeni su u publikaciji koja je i vid uvoda u potencijalnu orginalnu turističku ponudu za ljubitelje prirode i ekologije.

Piše: Biljana Dabić

U CrnojGori živi 15 vrsta zmija od kojih je pet otrovno, raspoznaju se po izraženoj cik-cak šari na gornjoj strani tijela i njihova dužina je do 70 cm. Sve odrasle zmije duže od jednog metra koje žive u Crnoj Gori nisu otrovne, već bezopasne. Naučno je dokazano, u kontaktu sa čovjekom zmije pokušavaju pobjeći. U slučaju da nemaju izbora, odlučuju se na poslednju opciju, a to je samoodbrana koja se može završiti ujedom. Ovo je kazao danas na promociji publikacije „Zmije Crne Gore“ biolog iz Bara Vernes Zagora.

Biolozi- herpatolozi Vernes Zagora i Aleksandar Simović iz Beograda autori su sadržajne publikacije u izdanju Crnogorskog društva ekologa, a svrha priručnika je da upozna širu javnost sa izgledom, karakteristikama, staništem ...zmija Crne Gore.

-Prva ideja za publikaciju “ Zmije Crne Gore” je bila da se uradi popularno štivo, za široku javnost, sa atraktivnim fotografijama i tekstovima koji bi bili zanimljivi. Veliko hvala Baranki Luizi Zlatović koja živi u Kanadi, a koja je finansijski podržala štampanje publikacije, i Turističkoj organizaciji Bar na podršci i promociji publikacije, kazao je Vernes Zagora koji se herpetologijom-izučavanjem gmizavaca u Crnoj Gori bavi već sedam godina, još od studentskih dana.
Za to vrijeme Zagora je uglavnom uz pomoć evropskih fondova se trudio da u društvu promijeni svijest o zmijama i njihovom mjestu u očuvanju biodiverziteta.

presstob 2

Fotografije zmija u publikaciji uglavnom je snimio Aleksandar Simović.
-Zmiju nije lako fotografisati jer uglavnom bježi. Da bi nastala ovako jasna fotografija nekada je potrebno i dva sata, objasnio je Zagora.

Bar je područje gdje se može naći najveći broj gmizavaca-zmija, guštera, kornjača, i pravi je herpetološki biser, od Zubaca, Ostrosa i Vladimira, do Mikulića, Mrkojevića i Možure.
- Ističem važnost očuvanja biodiverziteta ne samo sa aspekta ekologije, već i iz ekonomske sfere, jer je posmatranje prirode jedna je od najbrže rastućih grana turizma, i kod nas zbog toga iz dana u dan dolazi sve veći broj turista iz Zapadne Evrope, dodao je Zagora.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Bar Sanja Simović-Mitrović kazala je da je TO Bar podržala prezentaciju jako interesantne publikacije jer se u turizmu govori i o ekologiji i o prirodi.
-Željeli smo da ovom luksuzno urađenom publikacijom slikovito i tekstualno, široj javnosti i turistima približimo i ovu temu za koju smo procijenili da je značajna. I ubuduće ćemo podržavati sva pravna, fizička lica i NVO-cije koji djeluju sa ciljem poboljšanja turističke ponude i grada i države

presstob 3

U kontinuitetu radimo na unaprjeđenju ponude, sada markiramo planinarske staze sa barskim planinarima,radimo i mapu ovih staza, što nas je i dovelo do ove priče. Dogovorili smo da publikacija bude prevedena prvo na engleski, a onda i na druge jezike. Publikacija će biti distribuirana u svim našim turističko-informativnim biroima, reklaje Simović-Mitrović.

Na pres konferenciji govorio je lektor publikacije "Zmije Crne Gore" novinar Željko Milović koji je istakao da je Zagora svojim ekološkim tekstovima prilično izmijenio svijest i saznanja Barana o ovim životinjama.

Tiraž ovog izdanja je 500 primjeraka.
Milović je izrazio nadu da će priručnik biti štampan u većem tiražu i za cijelo područje Crne Gore.

 

Baneb dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar