Apel prijatelja životinja

pas naslov

Dobili smo saopštenje NVO ,,Prijatelji životinja Bar” koje potpisuje Milena Zoranović. Saopštenje prenosimo integralno.


Turistička sezona grabi ka svom vrhuncu a sa njom strah da će nevoljnici na našim ulicama biti osuđeni na još veću neizvesnost. Problem nezbrinutih pasa i mačaka na ulicama svih gradova u Crnoj Gori je izražen. Negde više negde manje. Ovaj problem ne može da reši nijedna lokalna samouprava. On mora da se rešava na nivou Crne Gore.
Nažalost Bar nema azil, prihvatilište, sklonište gde bi se zbrinuli na kraći ili duži period psi i mačke u stanju potrebe. Bar, nema službu koja bi adekvatno odgovorila na potrebe i nevoljnika na našim ulicama i naših sugrađana koji reaguju na potrebe povređenih, bolesnih, ostavljenih, napuštenih životinja.

na ulici
Psi koji su na ulici nisu svojom voljom tu. Oni su posledica neprimenjivanja Zakona o dobrobiti životinja. Danas se u CG mogu relativno jeftino kupiti ,,rasni” psi. Država ne kontroliše divlje odgajivače i divlje odgajivačnice. Takvi psi su sve češće ostavljeni, zanemareni od svojih vlasnika kada se razbole ili izgube funkciju za koju su nabavljeni. CG nema Centralni registar pasa. U CG vlasnik nije u obavezi i nije motivisan da steriliše svoju kerušu. Zato su sve češće vlasniče keruše po ulici i okružene čoporima mužjaka. Slika nimalo prijatna. Zato osviću na našoj pijaci štenci i mačići koje je farmer ostavio kad je doneo proizvode da prodaje. Cenu neorganizovanosti, neprofesionalizma i osećaja odgovornosti prema životu plaćaju oni koji direktno zavise od nas ljudi.

lecenje psa
NVO,,Prijatelji životinja Bar” u saradnji sa udruženjima iz sveta organizovala je i omogućila sterilizaciju preko 100 pasa i mačaka u poslednjih pola godine. Impresiovan broj ali nedovoljan. Brojni su problemi koji prate rad ove ali i drugih NVO na području našeg grada koje se bave zaštitom pasa i mačaka. Organizacije koje podržavaju i pomažu sterilizacije i kastracije, koje promovišu kampanju odgovornog vlasništva su:
-TIERHILFE MONTENEGRO (Nemačka), STRAY AID MONTENEGRO (internacionalana), DJURSKYDD I OSLEUROPA ( Švedska), BAC ( sterilizacije mačaka-Švedska) , PELASTETANAAN KOIRAT RY (Finska)
Mačke su 45 puta, a psi 15 puta plodniji od ljudi. To je razlog što se susrećemo sa masovnom, neželjenom populacijom pasa i mačaka. Zato su kastracije i sterilizacije jedini kavalitetan način da se smanji njihov broj na ulicama. Višak životinja na ulicama osuđen je na užasan život. Gladni, bolesni, napušteni, povređeni,... završavaju na ulici i u azilima gde uginu ili bivaju ubijeni. Neizmerno hvala svim prtijateljima koji podržavaju sterilizacije kao jedini način da se smanji populacija pasa na ulici... Naši sugrađani su često u prilici da čuju poziv da se pomogne u plaćanju postoperativnog oporavka za sterilisanog psa... Zadovoljstvo je videti da Bar ima građane koji umeju da prepoznaju potebe onih koji imaju samo nas ljude.


Lokalna samouprava u Baru, na čelu sa predsednikom opštine dr Zoran Srzentić, ima kooperativan odnos prema ovom problemu, koji prelazi granice naše Opštine. Jedino partnerskom saradnjom NVO sektora i lokalne administarcije možemo nataviti da brišemo ružnu sliku o Baru, kao gradu u kome se ovaj problem rešavao masovnim trovanjem, onih koji su, ne svojom voljom na ulici.
Lokalana samouprava je u proteklom periodu finansirala 10 sterilizacija. Volonteri i prijatelji NVO ,,Prijatelji životinja Bar” sa ulice su sklonili 30tak pasa. Najčešće bolesnih, povređenih, štenaca.. Ovi psi se nalaze u plaćenim hraniteljskim porodicama. Za njih mora da se obezbedi veterinarski tretman, vakcine, zaštita od unutrašnjih i spoljnih parazita... Novac se obezbeđuje iz ličnih sredstava volontera, prilozima sugrađana, donacijama prijatelja,.. Veliki broj se hrani na ulici... Ovim putem poziv i apel Turističkoj organizaciji u Baru da pomogne nabavkom hrane koja bi bila podeljena nevoljnicima na ulici. Time bi pomogli i njima i gradu u kome se nalaze. Svako od nas može da učini da im život na ulici, bar, bude podnošljiv ...Posudica sa vodom u nekom ćošku...Šaka najjeftinijih granula,... Nama je to malo a za njih sve.
Foto:Jedro.me

 

Klime Baković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar