U neuslovnim kućama – na ivici egzistencije

sokol

U naselju Sokolana višečlane porodice, među kojima ima i maloljetne djece, žive na ivici egzistencije, u teškim uslovima, bez minimalnih higijenskih standarda.


Pored nemaštine, imaju probleme sa zmijama, pacovima,a djeca školskog uzrasta ne idu u obrazovne ustanove jer nemaju sredstva.

Piše: Biljana Dabić

U Soklani, krov nad glavom utočiše su našli višečlana porodica Marinković iz Bara, kao i porodica Stanković koja je u ovo naselje doselila iz Srbije. Sem što strepe, hoće li imati parče hljeba za sledeći dan, ni taj krov nije neka sigurnost jer čini stalnu prijetnju da se obruži i nekoga životno ugrozi.

Predstavnici Romskog savjeta Crne Gori, i nevladinih organizacija “Povjerenje” i “Žene Bara velikog srca” posjetili su porodice u naselju Sokolana.

Šestočlana porodica Marinković životari u veoma teškim uslovima, u baraci koja nije dostojna za život ljudi. Imaju struju i vodu, ali unutrašnjost barake u kojoj žive ne zadovoljava standarde ni u higijenskom, ni u bilo kojem drugom smislu.

- U kući smo zatekli Jovicu Marinkovića, koji kaže da radi kao nadničar, i da nije u mogućnosti da zaradi kako bi mogao da napravi kuću od čvrstog materijala. U kući, kako nam je ispričao Jovica, u ljetnjim mjesecima imaju probleme sa zmijama, pacovima, i nepodnošljivom vrućinom zbog skučenog prostora, a provjetravanje je onemogućeno. Prostor u kući apsolutno nije dovoljan za život šestočlane porodice. Stambeno pitanje ove porodice urgentno se mora rješavati. Ni ostali stanovnici naselja Sokolana nemaju zadovoljavajuće uslove života, kaže predsednik Romskog saveta Isen Gaši.
On je obećao da će učiniti sve što je moguće da pomogne porodici Marinković kako bi dobili pristojne uslove za život.

Apel za pomoć adresiraće i na kabinet predsednika opštine Bar, kako bi se razmotrile mogućnosti da Opština pomogne u rješavanju stambenog pitanja ove porodice.

Takođe, Savjet će o situaciji u kojoj žive Romi u Baru upoznati i najviše adrese u Crnoj Gori, kao i predstavnike Evropske Unije, kako bi skrenuo pažnju da se moraju uložiti veći napori i preduzeti konkretnije mjere u popravljanju stanja u kojem žive ove porodice.

Gaši očekuje da će se i lokalna preduzeća uključiti u podršku porodici Marinković, smatrajući i da bi Javno komunalno preduzeće u kojem radi jedan od članova porodice trebalo da pomogne i obezbijedi svom dugogodišnjem radniku pristojne uslove za život. U posjeti naselju Sokolana je bio i predstavnik Javnog komunalnog preduzeća Nebojša Đurović.

U naselje Sokolana doselila se porodica Stanković iz Srbije, čiji boravak nije u potpunosti rješen.

Loša materijalna situacija ne dozvoljava im da trajnije riješe pitanje boravka. Neregulisani status odražava se i na njihovu djecu, među kojima ima i onih koji su školskog uzrasta, a u školu ne idu.

Gaši je uručio jednokratnu novčanu pomoć porodici Stanković, kako bi mogli da plate produženje boravka na tri mjeseca.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar