IN MEMORIAM: Dragoljub Bato Zečević

In memoriam Bato

U poslednjih godinu dana napustili su nas naši drugovi doktor Bato, Danilo, Sveto, Božo, napustile su nas i Vjera i Jelena, i svi otišli pred onog gospodina što je stvorio nebo i zemlju i što nam je pružio (neprirodnu) priliku da budemo ljudi. I svi bili nagrađeni za sva dobra koja su činili.

Piše: dr Ljubo Živković

Danas se opraštam od Dragoljuba Bata Zečevića, sina Đura i Zorke Zečević, još jednog iz te generacije barskih maturanata iz ’57. godine, iz te zaista slavne generacije što je ušla u istoriju barskog školstva i obrazovanja.

Opraštam se od ovog neobičnog, osobitog i jedinstvenog čovjeka. Od svog druga i prijatelja.

Kada nam se pridružio 1953. godine, nakon prespavanog kotorskog polugodišta, hrpimice i namah, osvojio je simpatije svih u onoj školi na starobarskom Bauzihu: i pomoćnog osoblja, i profesora i đaka. Radoznalog, raskošnog duha, vulkanskog temperamenta, duhovitog. Biti s njime u učionici, na času, bio je praznik. Toliko fora i fazona i urnebesnog smijeha. A sve odjenuto u odoru dobrote, naivnosti i nevinosti dječaka.

Bato je bio nenadmašan u sportu, u fudbalu, rukometu, gimnastici. Posebno u fudbalu: pred njim je bila blistava karijera.

A kad smo se, poslije mature, otisnuli u bijeli svijet, Bato je otišao u Zagreb. I tamo proveo petnaestak godina. Studirao je mnoge škole i mnoge nauke, znali smo da knjigu nije osobito volio i da knjiga nije osobito voljela njega. Povreda koljena, na jednom treningu, onemogućila ga je da postane Dinamov prvotimac.

I, gle, čuda. Bato je u Baru fudbalsku poljanu zamjenjivao, u sasvim rijetkim prilikama, crno-bijelim tepihm od 64 polja. Ali sada, u Zagrebu, odvojen od Maksimira i loptanja, on otkriva čarobnu igru, šah.

I čitav život, potom, biće njegov život u svijetu šaha. Postao je majstor te igre. Igraće u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji mnoge turnire, opene, festivale, lige. Svi najbolji igrači Zagreba biće njegovi intimusi: Mato, Mario, Cebalo, Antunac, Bukal, Košanski, Hulak. Gdje god sam se, kasnije, viđao sa njima, pitali su za Zeku i svi ga pozdravljali. Jednom, na nekom festivalu u Istri, sreo sam velikog gospara hrvatske estrade, Boža Bačića. Rekao mi je da je sa Zekom odigrao bezbroj cugerica i da u životu nije upoznao šarmantnijeg čovjeka od njega.

Bato se, sedamdesetih, vratio u Bar u pratnji gospođe Henrike, moje koleginice, tanane intelektualke iz nadvojvodskog Lođa. Samo su vile i velika ljubav mogle moju mladu poljsku doktoresu dovesti iz Rubinštajnovog velegrada u ovu, tada daleku, provinciju na toplom jugu Jadrana.

Bato i gospođa Henrika ostvariće, bezmalo, pola vijeka zajedničkog života, dobiti kćerku Sandu, zeta i unuke. Ispisaće uzbudljiv život, čitav jedan roman, bestseler, jedno veliko remek djelo.

Ono što je propustio u Zagrebu, Zeka će nadoknaditi ovdje, uz rad i u mirovini dovršiće studije i informatike i prava. Biće učesnik nekoliko prvenstava Crne Gore, dva velika međunarodna velemajstorska turnira, zvijezda u Šah klubu Mornar, na svim takmičenjima i postati, najvjerovatnije, najbolji igrač Crne Gore u brzopoteznom šahu toga vremena.

I, svakako, neponovljiv, najoriginalniji oriđinal Pristana.

Prije nekoliko godina Zeka mi je poklonio šahovski sto i on sada čini kultni predmet u mojoj kući. Na tom smo stolu igrali mnoge partije i rezultat nismo bilježili. Kao da je znao da ću ga nadživjeti i da će taj sto, od limunovog drveta, svjedočiti, i sada i kad nas više ne bude bilo, o jednom dugogodišnjem drugarstvu, u kome je bilo mnogo respekta i poštovanja. I mnogo ljubavi.

Zeka mi je darivao nezaboravne uspomene. Iz nevelike galerije likova mojih drugova, Zeka je moj život učinio bogatijim i ljepšim.

Zbogom, Zeka. Hvala ti na odanosti, drugarstvu i prijateljstvu.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar