Zlatni znak za dr.Srzentića

krst orosenom

Predsedniku opštine Bar dr Zoranu Srzentiću danas je dodjeljeno jedno od najvećih priznanja Nacionalnog društva Crvenog krsta Crne Gore – Zlatni znak, za poseban doprinos Crvenom krstu Bara.

Piše: Biljana Dabić

Zlatni znak Crvenog krsta Crne Gore, dr Srzentiću uručio je predsednik Crvenog krsta Bar Slobodan Đonović.

-Priznanja za humanitarni rad za mene imaju poseban značaj, naročito što ona dolaze od Crvenog krsta, najstarije humanitarnih organizacija na Balkanu, ali i u svijetu, čiji korijeni sežu u daleku 1875. godinu, kada je na Cetinju osnovana ova organizacija. Kroz svoju istoriju, mijenjala je svoje ime, ali nije promjenila svoju misiju i cilj zbog kojeg je i osnovana, a to je bezrezervna briga i pomoć najugoženijima, kazao je Srzentić dodajući “ sa ponosom možemo reći da je ova organizacija nezavisna, dobrovoljna, moderna humanitarna organizacija koja svoje djelovanje zasniva na principima koje baštine međunarodne organizacije iz ove oblasti”.

Takođe, podjena su priznanja i zahvalnice, institucijama i pojedincima koji su nesebično pomagali ovu organizaciju i dali doprinos u prethodnoj godini za realizaciju humanitarnih djelatnosti Crvenog krsta. Njih desetak su upisani kao volonteri i dobročinitelji

-Čast mi je i zadovoljstvo da ovako značajno priznanje, Zlatni znak u ime Crvenog krsta Crne Gore, institucije koja je formirana 1875. u Cetinjskom manastiru, uručim predsedniku opštine dr Srzentiću, kazao je predsednik Crvenog krsta Bar Slobodan Đonović koji je uručio priznanja volonterima ove organizacije.
-Crveni krst Bara praktično je oslonjen na rad volontera. U ovoj organizaciji imamo samo tri zaposlena radnika, a velika enegrija i rad dolazi od volontera koji rade na teritoriji cijele opštine Bar. Njihov doprinos je nemjerljiv, kazao je Đonović.

Crveni krst Crne Gore je najstarija organizacija Crvenog krsta, prva na Balkanu i broji 143 godine
-Crveni krst najvećim dijelom počiva na volonterskom radu. Zahvaljujući pojedincima i institucijama - volonterima ostvaruje se misija Crvenog krsta, kazala je sekretar Crvenog krsta Bar Zorica Crnčević, dodajući “da bi Crveni krst imao snagu i moć, kapacitete ljudske i materijalne mora da jača u mirnim vremenima, a može jačati samo uz pomoć institucija i pojedinaca koji tu pomoć mogu da pruže”.

Inače, 14.juni je i svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi, veoma značajan datum za cijeli svijet.
- Crveni krst Crne Gore je organizovao jednu veliku, nacionalnu akciju u Podgorici u saradnji sa transfuzijom tako da će to biti jedna dobra baza krvi za potrebe građana Crne Gore što ne znači da je dovoljna. Mi smo po davanju krvi na nižoj ljestvici u odnosu na evropski standard – mislim da brojimo 2,5 % davalaštva što je jako malo. Naš zajednički zadatak je da promovišemo zajedničko davanje krvi jer je to važno za cijelo drušvo. Davaoci krvi su najhumaniji ljudi, trebamo ih još više cijeniti i nagrađivati , kazala je Crnčević ističući da bi trebalo osnažiti Crveni krst.
- Crveni krst ne može da funkcioniše bez finansijskih sredstava. Snaga volonterskog rada jeste velika, ali nije dovoljna. Osnažiti Crveni krst možemo kroz ovlašćenja koja su data zakonom - Zakon o Crvenom krstu koji je donesen 2006.godine da ima svoju primjenu, zaključila je Crnčević podsjećajući da je Crveni krst “pomažući organ države u humanitarnoj oblasti za što trebate imati snagu, a loklani i državni nivo treba to obezbjediti Crvenom krstu”.

-Za uspješan rad posebne čestitke želim da uputim rukovodstvu Crvenog krsta Crne Gore, Opštinske organizacije u Baru, ali i svim pojedincima i organizacijama koji su dali svoj doprinos u realizaciji humanitarnih djelatnosti, uvjeren da će se vaša misija uspješno razvijati. Za sve vaše aktivnosti, imaćete punu podršku i pouzdanog partera u lokalnoj upravi, koja će biti spremna i odlučna da podrži sve vaše aktivnosti, istakao je dr Srzentić.

 

Klime Baković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar