Put kroz Mrkojeviće

omer v

Problemi saobraćaja na lokalnom putu koji vodi od naselja Sveti Ivan do Kameničkog mosta preko MZ Mrkojevići iz godine u godinu se povećavaju.

Na žalost, Opština Bar i Ministarsvo saobraćaja i pored početne inicijative na rješavanju problema, odustali su od istog, i potpuno zanemarili žitelje ovog i okolnog područja.

Lokalni put u dužini od 10,5 km, nekada i dio regionalnog puta koji je vodio prema Ulcinju, je u izuzetno lošem stanju, sa mnogo rupa, sa nekoliko jakih nagiba, sa klizištem, nepreglednim krivinama i sa suženjima usljed uticaja atmosferskih voda. Glavni je put za stanovnike Mrkojevića, ali i za stanovnike Anamalja i Ostrosa koji vodi prema gradu Baru, koji koriste za svakodnevne životne potrebe. Ovo je takođe glavni put za koji vodi prema graničnom prelazu Sukobin – Murićan,tako da se može govoriti o putu medjunarodnog karaktera. Ovaj granični prelaz predje 2 000 000 putnika i preko 500 000 vozila na godišnjem nivou, a od čega u toku 2 ljetnja mjeseca preko 900 000 putnika i 200 000 vozila. Ovo proizvodi ogromne kolone na ovom putu, česte udese, oštećenja vozila i značajno produžavaju vrijeme putovanja za sve učesnike saobraćaja.

Na inicijativu našeg odbornika u Skupštini Opštine Bar još 2015. godine ovaj problem je našao mjesto u lokalnom budžetu , kojim su bila opredjeljena sredsva u iznosu od 300 000 € za eksproprijaciju zemljišta u vezi buduće rekonstrukcije. Takođe, za rekonstrukciju ovog puta i Ministarstvo saobraćaja je bilo opredjelilo sredstva u iznosu od 1.500.000 € , i pokrenulo postupak izrade glavnog projekta.
Međutim, na žalost, ni do današnjih dana nije nista urađeno. Nismo u saznanju u kojoj je fazi izrada samog projekta. Ali ono što najveći problem, jeste da pitanje rekonstrukcije ovog puta se više ne nalazi u kapitalnom budžetu Opštine Bar, kao ni u budžetu Ministarstva saobraćaja. Neko je to samo jednostavno izbrisao.

Stanovnici ovog područja se razlogom pitaju koji je razlog za ovakav odnos lokalne samouprave prema njima, i zašto je neko to tek tako zanemario njihov najveći problem, s kojim se srijću svakodnevno. Umjesto da zbog kompletnog stanja puta, njegovog značaja i sve veće frekventnosti saobraćaja, rekonstrukcija već bude završena, od toga se izgleda potpuno i odustalo . Zar je potrebno da još bude saobraćajnih nesreća i sa smrtnim ishodom (kojih je proteklih godina bilo nekoliko),da bi se išta uradilo. Zašto rukovodstvo Opštine Bar,ističe da su za opštinu od izuzetnog značaja neki drugi lokalni putni pravci, sa zanemarljivom frekvencijom saobraćaja
.
Mrkojevići su izuzetno vrijedni ljudi, najveći dio infrastrukture su sami i izgradili, što inače i danas rade. Imaju ogromne potencijale, kako poljoprivredne, tako i ekonomske i turističke. Zbog infrastrukturnih problema malo koji od navedenih potencijala se može iskoristit. Zato i ne čudi dugogodišnji odliv stanovništva iz ovog kraja prema inostranstvu, u potrazi za boljim životom. Neshvatljivo je da ne postoji volje i želje da se riješi ovo pitanje, koje je od višestrukog značaja za opštinu i same žitelje.
SDP Bar za promjene – dr Draginja Vuksanović će se u narednom periodu, kao što je i prethodno to i uradio, snažno založiti da se ovaj put prekategoriše u regionalni put, što mu svim parametrima i mjerilima i pripada, i otpočne rekonstrukcija koja je prijeko neophodna-kazao je Omer Vukić,Kandidat za odbornika izborne liste „Sdp Bar za promjene – dr Draginja Vuksanović“

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar