Ministar prosvjete: uslovi mogu i moraju biti bolji

ministarr

Ministar prosvjete Damir Šehović sa saradnicima boravio je danas u Baru i neposredno se upoznao sa uslovima u kojima se realizuje nastavni proces.

Nakon razgovora sa direktorima vaspitno –obrazovnih ustanova, minisatar je novinarima kazao da su potrebna značajna sredstva da bi ti uslovi bili pristojniji i udobniji. Ministar je istakao da uslovi u vaspitno –obrazovnim ustanovama mogu i moraju biti bolji.

Biljana Dabić

U narednih godinu dana Bar će dobiti novi vrtić. Ministar prosvjete Damir Šehović kaže da je investicija je vrijedna 2.5 miliona evra. Prema riječima ministra, biće rekonstruisan Dom učenika, ministarstvo prosjvete dalo je zeleno svjetlo da se u dvorišt OŠ Meksiko, gradi Centar za djecu sa posebnim potrebama. On je obećao da će prosvjetari koji su kupili stanove u zgradi A6 moće početi sa uknjižbom za desetak dana.

Šehović je sa saradnicima boravio je u Baru čime je nastavljena praksa obilaska svih vaspitno – obrazovnih ustanova na teritoriji Crne Gore. Ministar je negirao da njegova posjeta Baru ima veze sa predstojećim lokalnim izborima, ali, kako ističe, ima veze sa zajedničkom potrebom da unapređujemo uslove u kojima djeca borave. Tu tvrdnju je obrazložio
„Kad bi čekao da se svi izbori završe, morao bih sjediti u kabinetu dvije godine jer su u Crnoj Gori izbori svako malo“
-Ne vodim se terminima izbora već se sa saradnicima trudim da obrazovanju vratim značaj koji mu pripada. Mislim da to radim na kvalitetan način i mislim da je dobro što pokušavamo, ne iz zatvorenih kabineta, već kroz direktne razgovore sa direktorima i nastavnicima da imamo saznanja šta su problemi, da definišemo prioritete u rješavanju tih problema. Dogovorili smo se oko prioriteta u Baru, kazao je ministar.
On je kazao da je ministarstvo prosvjete povećalo budžet 20 % za tekuće održavaje, rekonstrukciju vaspitno – obrazovnih ustanova.
-Shvatio sam da su potrebna značajna sredstva da bi ti uslovi bili pristojniji i udobniji. Tokom razgovora jasno sam iskazao namjeru i potrebu ministarstva da izdvoji sredstva kako bi infrastruktura svih vaspitno –obrazovnih ustanova bila dovedena na veći nivo. Narednih nedelja očekuje se izbor izvođača radova radova na najvećem kapitalnom objektu iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, a to je izgradnja novog vrtića. Investica je teška preko 2.5 miliona evra koja će značajno rasteretiti kapacitete predškolske ustanove u Baru. Radovi će početi odmah nakon izbora izvođača, trajaće oko godinu dana, nakon čega ćemo imati velepan objekat za našu djecu, kazao je Šehović .
Prema njegovim rečima, ministarstvo prosvete, odnosno školski odbor OŠ Meksiko je dao saglasnost je da se Centar za djecu sa posebnim potrebama može graditi na dijelu školskog dvorišta.
Ministar zna da Dom učenika u Baru funkcioniše u jako skromnom ambijentu te da su potrebna značajna finansijska sredstva
-Ministarstvo je prepoznalo problem. Izdvojićemo stotine hiljada evra kojima ćemo stvoriti uslove u Domu učenika . Ta djeca zaslužuju da borave u boljem ambijentu. Ne možemo taj problem koji je višedecenijski riješiti preko noći, ali možemo korak po korak, kazao je ministar.
Prosvjetni radnici čekali su osam godina da usele u stanove zgrade A6. Useljenje, pak nije riješilo sve probleme, konkretno oko uknjižbe.
Problemi prosvjetnih radnika oko uknjižbe u zgradi A-6 po mišljenju ministra jako su veliki, ali su dovedeni do kraja.
-Potrebno je još tehničko usklađivanje zaključka. Na prvoj sjednici vlade biće korigovan zaključak u pravcu da se omogući uknjižba tih stanova. U narednih desetak dana možemo očekivati rešavanje tog pitanja. Bavili smo se time i ono što se nije uspjelo riješiti proteklih godina, uspjeli smo, rekao bih, na zadovoljstvo prosvjetnih radnika, zaključio je ministar.

 

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar