Dan otvorenih vrata - praksa od prvog razreda

1d

Treću godinu JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola (EUŠ) Bar organizovala je Dan otvorenih vrata kada se učenicima osnovnih škola prezentuju nastavni programi, mogućnosti obavljanja prakse. Ove godine Dan otvorenih vrata upotpunila je Fešta od gastronomije na kojoj su učenici EUŠ sa profesorima pokazali šta su naučili kroz praktična umjeća.

Biljana Dabić

Uprava Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, takođe, je organizovala i radni sastanak sa privrednicima u cilju razmjene iskustava za što bolje i kvalitetnije praktično usavršavanje učenika ove obrazovne ustanove.

-Svjesni smo da bez prakse i praktičnog rada ne možemo stvoriti kadar koji je dovoljno kvalitetan da odgovori svim zahtjevima tržišta rada. Što se tiče odziva ove godine zaista sam veoma zadovoljna, posjećenost prevazilazi očekivanja. Velika je zasluga naših učenika koji su protekle sedmice posjećivali osnovne škole i kroz otvorenu komunikaciju sa mlađim generacijama, iskreno im govorili kakva je naša škola, šta može učenicima da pruži. Takođe, sve škole od Virpazara do Ostrosa obišli su naši timovi sastavljeni od profesora, roditelja, učenika i socijalnih partnera. Svim učenicima 9.razreda podjelili smo pozivnice za Dan otvorenih vrata koji obilježava radna, vesla i lijepa atmosfera, kazala je direktorka JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Tanja Spičanović.

Na nivou škole napravljen je plan upisa koji je uprava prosledila ministarstvu prosvjete na razmatranje, odobravanje i davanje saglasnosti.

-Akcenat smo stavili na deficitarna zanimanja: kuvar, konobar. Prioritet nam je da upišemo učenike na trećem stepenu za koje zaista postoji potražnja na tržištu rada. Novina od ove godine jeste da se njima pruža mogućnost dualnog obrazovanja i time smo zaista zadovolji. Učenici uz redovanu nastavu u školi imaju mogućnost da obavljaju praktičnu nastavu koja im je plaćena, uz to imaju i stipendiju ministarstva prosvjete. Želimo treći stepen da podržimo, kao i da zajedno promovišemo ta zanimanja. Važno je da ućenici i njihovi roditelji ta zanimanja shvate kao atraktivna, privlačna i poželjna, prije svega kao zanimanja koja će im nakon završenog školovanja obezbjediti jedan siguran i stabilan finansijski priliv, kazala je Spičanović.

Ove godine škola je sklopila ugovore o saradnji i obavljanju praktične nastave sa 60-tak poslodavaca. Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole rade u gotovo svim turističko-ugostiteljskim objektima koji su otvoreni tokom cijele godine.- od marketa, trgovinskih lanaca, hotela, restorana...

Prema riječima direktorke, ovo je jedina škola u Crnoj Gori koja učenike smjera ekonomski tehničar šalje od prvog razreda na praksu u preduzeća. Za ovaj vid prakse, Škola je naišla na razumjevanje opštine Bar, Luke Bar, Barske plovidbe, preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Prof. Dejan Aleksić jako je zadovoljan angažovanjem i voljom učenika od prvog do četvrtkog razreda da prezentuju šta su naučili. Aleksić je sa učenicima spremio slana jela, a prof. Anđela Globarević, takođe, sa budućim kuvarima je bila zadužena za “slatki” dio kulinarskih specijaliteta.

Aleksić ističe da je ovogodišnja posjećenost Dana otvorenih vrata najbolja do sada.

Projekti kao Dani otvorenih vrata mogu motivisati učenike da upišu stručnu školu.

-Osnovci mogu da vide na djelu šta su srednjoškolci naučili, koliko znaju, kako rade. Naši učenici dobijaju nagrade na državnim takmičenjima. Prednost naših učenika jeste što lako mogu naći posao nakon završene srednje škole, kazao je prof. Marko Spičanović

U školskoj 2017/18. Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu Bar pohađa 580 učenika Obrazovni programi su ekonomski, turistički tehničar, pravno- administrativni tehničar, tehničar prodaje, tehničar kulinarstva, restorater i treći stepen: kuvar i konobar.

{galerija}info/2018/4/danvrata{/galerija}

optotim

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar