Tajni gost

tajni

U novom Zakonu o turizmu Crne Gore jedna od novina jeste institucija "tajnog gosta".

PIŠE: Biljana Dabić

Malo ko od vlasnika hotela na Barskoj rivijeri je čuo da im može “gostovati” “tajni gost” koga angažuje ministarstvo održivog razvoja i turizma.

"Tajni gost" će pratiti primjenu uslova za dodijeljenu kategoriju četiri i više zvjezdica, uslova za standard kvaliteta usluga u smještajnim ugostiteljskim objektima i davati ocjenu kvaliteta usluge boraveći inkognito u ugostiteljskom objektu, bez najave, najmanje 24 časa, objasnili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Novim Zakonom o turizmu “Tajni gost” prije, tokom i nakon boravka u ugostiteljskom objektu, ne smije odati cilj posjete. Takođe, Tajni gost nakon boravka u ugostiteljskom objektu, sačinjava zapisnik sa ocjenom i stručnim mišljenjem o ispunjavanju uslova koji dostavlja Ministarstvu.

Ukoliko se na osnovu zapisnika Tajnog gosta, utvrde odstupanja u pogledu nivoa dodijeljene kategorije i standarda kvaliteta, zapisnik se dostavlja nadležnoj inspekciji, radi provjere i preduzimanja mjera.

Većina vlasnika hotela visoke kategorije smatraju da je dobro što se uvodi institucija “Tajni gost” jer je “provjeravanje opravdano i potrebno”
Vlasnik i direktor hotela “Sea Fort” u Sutomoru Goran Leković kaže da nije čuo za instituciju “Tajni gost”, ali da u toj vrsti kontrole ne vidi ništa loše jer hotelijer koji unapređuje svoje poslovanje usredsređen je ne samo na održavanju već i stalnom podizanju kvaliteta usluga.

"Takva kontrola bi trebala da se uvede i kod vlasnika privatnog smještaja jer svima nama treba da bude cilj “zadovoljan gost” koji se vraća i koji je najbolja reklama. U suprotnom, ako gosti nisu zadovoljni, svima nama koji se bavimo turizmom to se vraća kao bumerang, jer se urušava Crna Gora kao destinacija", kaže Leković.

Na istom fonu je i vlasnik “Kalamper Hotel & Spa” u Dobroj Vodi Eki Kalamperović koji ističe da treba takva kontrola dodajući da su u Crnoj Gori standardi dosta oštriji pri kategorizaciji.

"Međutim, nakon kategorizacije dešava se i da se popusti po pitanju ponude koja odgovara kategoriji hotela. Mišljenja sam da ne treba tolerisati odsupanje i treba ponudu držati na nivou koji zahtjeva kategorizacija", kazao je Kalamperović.

Provjera kategorizacije vrši se na svakih pet godina.

 

paskuci

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar