Od poplava uginuli konji u nacionalnom parku Skadarsko jezero

jezeroo

Nekoliko konja uginuli su poslednjih dana nakon poplava u rejonu Skadarskog jezera, zavnično su saopštili iz Nacionalnih parkova Crne Gore. Dok su pojedini mediji javili da je oko 30 divljih konja koji su nastanjeni u Nacionalnom parku Skadarsko jezero uginulo, iz Nacionalnih parkova Crne Gore oglasili su se u ponedeljak saopštenjem.

-Usljed poplava dijela reona Žabljačkih livada došlo je do uginuća nekoliko konja. Napominjemo da nije riječ o „divljim konjima“, već o konjima koji su u prethodnom periodu napušteni od strane vlasnika i koji su ih nekada koristili u poljoprivrednim poslovima. Radnici DOO „Čistoća“ su uklonili dva uginula konja kojima su mogli prići s obzirom da je teren dosta nepristupačan zbog visokog nivoa jezera. Nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero su do sada u reonu „Begova vrba“ locirali dva uginula konja, i jedan u reonu „Boljice“. Radnici DOO „Čistoća“ će zajedno sa Službom za održavanje ambijentalne higijene i infrastrukture NP Skadarsko jezero u narednom periodu kada se za to stvore uslovi pristupiti uklanjanju preostalih uginulih konja“, naveo je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Iz PR Služba Nacionalnih parkova Crne Gore naglašavaju da se pedesetak konja nalazi u predjelu „Ponara“ koji su na sigurnom u brdovitom predjelu iznad sela.
Konji u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero" su svojevrsna turistička atrakcija.
Pedesetak grla je preživjelo poplave iz 2010-2011. godine, kao i one iz 2015. godine.
Mještani su uputili apel nadležnim državnim službama da pokušaju očuvati populaciju ovih plemenitih životinja u basenu Skadarskog jezera.

B.Dabić

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar