Biraju li se direktori po simpatijama, ili struci?

I love bar 1

Poslednji događaji vezani za situaciju u Turističkoj organizaciji Bar, navode na zaključak da se izbor direktora ovog preduzeća sveo na lične obračune pojedinaca i političko mešetarenje.

Problem je kulminirao poslednjih desetak dana kada su zakonski propisi i struka stavljeni ad akta, a zadovoljavani politički i lični interesi pojedinaca uz kršenje zakona po više osnova.

Plasiranje netačnih informacija u javnosti među kojima je poslednja da je smjenjen Izvršni odbor Turističke organizacije na sjednici Skupštine TO Bar, najnovija je u nizu neistina i spekulacija koje su, sasvim je očigledno, poprimile i političku konotaciju.

Na sjednici Skupštine Turističke organizacije koja je održana u četvrtak čak se nije ni glasalo o razrješenju Izvršnog odbora. Skupština je sazvana na inicijativu predsednika Skupštine TO Bar dr Zorana Srzentića koji je članove upoznao sa aktuelnom situacijom u ovom preduzeću.

Članovi Skupštine Turističke organizacije su se na toj sjednici saglasili da su evidentni određeni propusti u radu Izvršnog odbora. Jednoglasno je stavljeno na dnevni red da se Skupština izjasni o njihovom razrešenju zato što su doprinijeli stanju u TO Bar i nisu postupili po statutu ove organizacije.Takođe je konstatovao da je Izvršni odbor TO Bar trebao upoznati Skupštinu TO Bar sa situacijom u ovom preduzeću iz njihove nadležnosti, što oni nisu učinili za šest mjeseci.

Nastavak sjednice zakazan je za dan kasnije kada je ujedno bila i sjednica SO Bar.

Nekoliko dana ranije, u pojedinim medijima je “presuđeno” dosadašnjoj direktorici Nedi Ivanović, iako ona, potvrđeno je to i iz ODT nije ni osumnjičena za bilo kakvo nezakonito djelovanje. Ivanović je time, nema dileme, vrlo smisleno etiketirana krajnje negativno i bez ijednog dokaza na papiru.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva su, naime, potvrdili da Ivanović nije osumnjičena i precizirali da je pokrenut izviđajni postupak zbog sumnje da su vršene zloupotrebe kompjuterskog programa za elektronsku prijavu turista u TO Bar te da još nije podignuta optužnica niti formiran predmet protiv određenog lica za određeno krivično djelo, niti utvrđen iznos nastale štete.

Krajem prošle turističke sezone u javnost je procurila informacija o navodnim pronevjerama u nekim informativnim biroima gdje se vrši prijava boravka turista i naplata taksi. Pojedini mediji sačekali su šest mjeseci, do pred sam izbor direktora i početka političkih kampanja za izbore, da javnost “bombarduju” ovom ali i neprovjerenim i informacijama koje nisu potkrijepili dokazima.

Problem je nastao i uslijed toga što su predstavnici pojedinih političkih partija koji bi, u skladu sa preuzetim obavezama, trebalo da rade u društvenom interesu i unaprijede funkcionisanje Turističke organizacije Bar, praktično blokirali preduzeće.

Zvanično niko ne pominje izvještaje Nadzornog odbora TO Bar.

Određeni postupci i propusti Izvršnog odbora veoma su upitni, a članovi organa nadređenih stručnoj službi TO Bar svojim činjenjem, ali i nečinjenjem podliježu i krivičnoj odgovornosti.

Na raspisani konkurs za izbor direktora TO Bar javilo se više kandidata. Prije nego što su članovi Izvršnog odbora sjeli za sto i otvorili pristigle ponude Izvršni odbor je na prečac imenovao vršiloca dužnosti direktora TO Bar i to tako da je prekršen zakon po više osnova.

Zakon o Turističkim organizacijama i Statut TO precizno navodi da član Izvršnog odbora ne može biti direktor, pa ni u vršilac dužnosti direktora. Nezakonitim i ishitrenim postupkom urušavan je tako integritet čovjeka koji je biran za vd direktora.

Lični interesi stavili su tako “van snage” Zakon o Turističkim organizacijama i Statut TO Bar.

Nastavak događanja vezanih za rad upravnih organa TO Bar, ili izbor direktora ove organizacije vrlo su simptomatični imajući u vidu dezinformaciju o smjeni IO.

Predsjednica IO TO Bar Andrijela Vitić rano ujutro, dan nakon pomenute sjednice Skupštine TO Bar, sazvala je sastanak Izvršnog odbora. Ova sjednica, međutim, nije održana jer su se na njoj pojavila samo tri člana. Dan kasnije ona je ponovo, zakazala hitnu sjednicu IO, na kojoj je prema predočenom planu rada trebalo da se razmatraju prijavljeni kandidati po konkursu za izbor direktora Stručne službe TO Bar.

Ni ova sjednica, međutim, nije održana iako je postojao kvorum.

Do odlaganja je došlo jer je jednoglasno konstatovano da sjednica treba da se odloži zbog “neraspoloživosti zapisničara i savjetnika za pravne poslove“.

Za zapisničara je bio predložen član Izvršnog odbora Osman Đokić, ali se nakon sugestije drugog člana IO da je bolje da se to ne radi, s obzirom da nemaju pravno mišljene, te da se tako izbjegne mogućost ponavljanja greške slične onoj učinjenoj prilikom izbora VD direktora Predraga Ristovića.
U međuvremenu, dok su u dijelu javnosti “bombardovali” neutvrđenim i neistinitim informacijama, direktno ili posredno vezanim za izbor direktora Stručne službe TO Bar, odložena je i sjednica Skupštine turističke organizacije.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar