Zarija Franović tužio Opštinu Bar

franovicc

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Zarija Franović, aktuelni izvršni direktor Luke Bar, tužio je opštinu Bar radi naknade zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora za 2016.
Pre imenovanja na mjesto izvršnog direktora Luke Bar, Franović je bio u random odnosu na neodređeno vrijeme u opštini Bar na radnom mjestu savjetnika predsednika opštine, zaključno sa 31. julom 2017.

B.Dabić

Franović u tužbi navodi da mu za vrijeme trajanja radnog odnosa u opštini Bar nije bilo omogućeno, krivicom poslodavca, da iskoristi godišnji odmor za 2016.godinu, u ukupnom trajanju od 30 radnih dana, zbog bitno povećanog obima posla i bronih obaveza.
Nakon što mu je prestao radni odnos, Franović, tužilac, se obratio opštini Bar sa zahtjevom za isplatu naknade zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora. S obzirom, da nije dobio odgovor u zakonskom roku, kako se navodi u tužbi,ponovo se obratio dopisom u januaru ove godine.
Franović se poziva na Zakon o radu, i navodi “ Zaposleni se ne može odreći prava na godišnji odmor, niti mu se može uskratiti i ima pravo na naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor, zbog krivice poslodavca, u visini zarade koju bi ostvario za mjesec dana”.
Od opštine Bar, koju je tužio, Franović traži da mu se isplati naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor za 2016. sa zakonskom kamatom od donošenja presude pa do isplate, kao i da mu se nadoknade troškovi parničnog postupka.
Sa druge strane, u opštini Bar su “iznenađeni tužbom”, potvrđujući da ih je Franović tužio. U opštini Bar tvrde da je Franović tokom godine u više navrata odsustvovao s posla, te da nije redovno dolazio na posao.
Ipak nadležne službe u opštini nemaju precizno evidentiran broj dana koliko je Franović bio odsutan i po kom osnovu.

PO NALOGU PREMIJERA -BEZ OZNAKE TAJNOSTI

Vlada Crne Gore objavila je spisak državnih službenika, namještenika i ostalih koji su pretežno u radnim sporovima tužili državu. Vrijednost tužbi prošle godine je iznosila 20,2 miliona evra, a u posljednje četiri godine 70 miliona.
Premijer Duško Marković na jednoj od prethodnih sednica Vlade, je zatražio da sa ovog materijala bude uklonjena oznaka tajnosti sa obrazloženjem da svaki građanin treba da raspolaže informacijom o odnosu pojedinih državnih službenika prema državnom novcu. Kancelarija Zaštitnika u Podgorici je primila 3.456 tužbi, kancelarija u Bijelom Polju 1.689, a kancelarija u Kotoru 348 tužbi (Postupci pred Osnovnim sudom u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju), ukupno 5.489 tužbi .
Tužbe se najčešće odnose na naknade na ime prekovremenog rada, nekorišćene pauze u toku rada, neiskorišćene godišnje odmore, manje isplaćene tople obroke.

Sidor dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar