Jedinstven poklon Baru od pobratimskog Maribora

doktor Maribor

Sa tradicionalne manifestacije „Rez Stare trte“ u Mariboru, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić vraća se sa grančicom najstarije vinske loze na svijetu!

Riječ je kalemu Žametovke koja je u Ginisovoj knjigi rekorda upisana kao zvanično nastarija vinova loza na svijetu, a koju grad Maribor poklanja kao simbol prijateljstva i dugovječnosti.

Duh prijateljstva i saradnje gradova pobratima Bara i Maribora tako će biti potvrđen i sadnjom autohtone slovenačke sorte žametovke koja je svečano uručena predsjedniku Opštine Bar na jednoj od najpoznatijih vinogradarskih manifestacija u regionu.

„Prijateljski odnosi između naša dva grada dokaz su opredijeljenosti naših opština ali i država o uvažavanju i njegovanju različitosti u regionu, gdje mudri ljudi kreiraju kvalitetne odnose bez obzira na geografsku udaljenost i kulturne razlike. Među postojećim istorijskim i kulturnim razlikama uvijek postoji dovoljno dodirnih tačaka koje nas međusobno povezuju ili čine sličnima. U Mariboru, gradu pobratimu Bara, pored brojnih kulturih znamenitosti nalazi se i veliki simbol dugovječnosti, najstarija vinska trta na svijetu – poznata pod imenom žametovka ili modra kavčina. Posađena u srednjem vijeku, ova loza preživjela je mnoge nedaće: turske napade, požare, filokseru i ratna razaranja tokom Drugog svjetskog rata. Danas ona svoja sjećanja čuva u hramu vinske tradicije - Hiši Stare trte“, rekao je dr Srzentić na svečanoj ceremoniji dodjele grančice najstarije vinove loze na svijetu.

Predsjednik Opštine Bar je podsjetio da je i grad na čijem se čelu nalazi „prepoznatljiv i po vinogradarsko-vinarskoj tradiciji koja baštini milenijumske suživotne korijene“.

„Bar i Crna Gora s pravom pridaju veliku važnost razvoju turizma i poljoprivrede. A zemlju koju posjećujete često dobro upoznate i kroz vinsku kulturu. Pored turističkih i kulturno-istorijskih atrakcija, te prosavljenog spomenika prirode - maslini na Mirovici staroj 2000 godina, Bar je prepoznatljiv i po vinogradarsko-vinarskoj tradiciji koja baštini milenijumske suživotne korijene. U njima prepoznajemo ilirske starosjedioce, grčke trgovce, rimske vinogradare, turske orijentalne sorte i crnogorsku vinsku tradiciju“, istakao je dr Srzentić.

On je poručio da poklon grančica sa najstarije vinske trte – Žametovke, žiteljima grada Bara, predstavlja „izuzetan gest prijateljstva i povjerenja da će ova mariborska loza pustiti korijene i na Mediteranu i naći svoj novi dom u Crnoj Gori, čineći prijateljstvo dva grada još čvršćim“.

„Za nju smo pripremili posebno mjesto u središtu crnogorske vinogradarske ljepotice – Crmnice. Ovo čuveno vinsko područje predstavlja mozaik od 25 sela koja su, pod uticajem topline Skadarskog jezera, posne crnogorske zemlje i brojnih terasa sa kamenim suvomeđama, iznjedrila najčuvenije crnogorske vinske sorte – vranac i kratošiju“, rekao je prvi čovjek Opštine Bar.

Dr Srzentić je potvrdio da će najstarija vinova loza na svijetu biti zasađena u Virpazaru.

„Drugi dom „Stare trte“ biće u maloj varoši – Virpazaru, na nadmorskoj visini od 55 metara, na 42o sjeverne geografske širine i 19o istočne geografske dužine. Virpazar je središte Crmnice čiju obalu zapljuskuju vode Skadarskog jezera, a vrela ljeta ublažavaju planinski vijenci Rumije i Sutormana. Crmničani vjernost vinovoj lozi i Bahusu na originalan način potvrđuju kroz već u tradiciju ukorijenjen „Festival vina i ukljeve”, koji svake godine u Virpazaru u mjesecu decembru okuplja sve više ljubitelja vina“, rekao je dr Srzentić zahvaljujući se na priznanju koje je Baru ukazano na 39. manifestaciji „Rez Stare trte“ u pobratimskom Mariboru.

On je dodao da vjeruje da će „iskusne vinogradarske ruke iz Crmnice odnjegovati ovu staru štajersku vinovu lozu“, te da će blaga mediteranska klima uticati da žametovka, „u dobrom društvu vranca i kratošije, pusti svoje korijene i dobro plodonosi“.

{galerija}info/2018/3/maribor{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar