Šansa za posao, dobra biznis ideja

a 3

Beskamatni kredit za pokretanje sopstvenog biznisa od Investiciono razvojnog fonda sa grejs periodom od 4 godine mogu dobiti mladi visokoškolci koji su na Birou rada, njih preko 440.

Početni uslov- biznis ideja. Slične šanse imaju i žene u biznisu, kao i nekadašnji radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom. Ovo je samo dio projekta –Šansa za posao koji je prezentovan danas u opštini Bar od strane investiciono razvojnog fonda i Zavoda za zapošljavanje.

Biljana Dabić

Dobra biznis ideja, preuzimanje kreiranja posla u svoje ruke uz motivaciju i povoljnu kreditnu podršku iz sredstava Investiciono razvojnog fonda, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore – šansa su za posao prevashodno mladih, visokoobrazovanih, a i drugih nezaposlenih
Nova radna mjesta u Baru moguće je ostvarati u oblasti građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede, ostalim privrednim djelatnostima. Šansa je u i vraćanju starim zanatima.

Predsjednik odbora direktora Investiciono razvojni fond ( IRF) dr Zoran Vukčević prezentovao je program “Šansa za posao”.

-Od osnivanja do danas IRF je plasirao 620 miliona eura u crnogorsku ekonomiju. Lani smo plasirali preko 175 miliona eura, a u tekućoj godini pripremili smo preko 30 kreditnih linija, da podržimo različite ciljne grupe i omogućimo svima koji imaju ideje, različitog nivoa znanja, potencijala da pronađu svoju kreditnu liniju i na taj način započnu biznis. Plan je da u ovoj godini plasiramo ne manje od 140 miliona eura. Međutim, prema rezultatima iz prva dva mjeseca plasiraćemo i 200 miliona eura. Prva ciljna grupa su mladi, oni koji su na Birou, ili već rade i bave se preduzetništvom, takođe žene u biznisu, poljoprivredni proizvođači, tehnošoški viškovi. Za visokoškolce koji su na Birou za zapošljavanje, žene u biznisu, za tehhnološke viškove IRF obezbjedio je beskamatne kredite. U toj kategoriji rok vraćanja je do 12 godina, grejs period do 4 godine. To je velika šansa, kazao je Vukčević koji je u opširnoj prezentaciji naglasio –nikad nije kasno navodeći primjer vlasnika "Mekdonaldsa" koji je svoj biznis započeo u 52 godini života.

Osvrnuo se Vukčević i na “suzdržavanje” te posavjetovao kako postati bogat ako niste rođeni bogati.

-Jedini je način da naučite biti preduzetnik. Uvjek imamo sposobnost izbora, raditi za 300 eura, ili u preduzetništvu zaraditi ...., savjetuje Vukčević

Direktor Zavoda za zapošljavanje CG Suljo Mustafić naveo je da u Crnoj Gori ima 47.330 nezaposlenih, stopa nezaposlenosti je 20,40% odsto. U Baru je stopa nezaposlenosti ispod državnog prosjeka – iznosi 16,9 odsto. Na evidenciji barskog biroa rada nalazi se 2.755 nezaposlenih. od čega su 63 % žene.

-Ohrabruje činjenica da je u barskoj opštini, u poređenju sa ostalim sredinama, relativno malo visokoobrazovanih bez posla. Na našoj evidenciji nalaze se 444 osobe sa diplomom fakulteta. Među nezaposlenima, skoro polovina njih je u dobi između 30 i 50 godina, trećina su stariji od 50, dok je svaki peti mlađi od 30 godina. Cilj projekta “Šansa za posao”, koji Zavod za zapošljavanje realizuje u saradnji sa IRF-om, je da se što većem broju građana predoče mogućnosti za pokretanje sopstvenog biznisa, koje bi mogle smanjiti visoku stopu nezaposlenosti – pojasnio je direktor ZZZ. Projekat omogućava osobama koje imaju inovativne i kreativne ideje mogućnost da ih ostvare, kako bi svojim radom i istrajnošću otvorili sebi nova radna mjesta i na taj način obezbijedili egzistenciju

-Osim motivacije plan je da informišemo, edukujemo i bolje pripremimo zaiteresovane za pokretanje biznisa. Prioritet će, i ubuduće, biti mladi, visokoškolci, žene u biznisu, tehnološki viškovi, te dugoročno nezaposleni, kazao je Mustafić Zavod za zapošljavanje, ove godine raspolaže sa 500.000 eura, za popularno samozapošljavanje, kreditno otvaranje novih radnih mjesta. Krediti Zavoda kreću se od 5.000, po jednom novozaposlenom, do 15.000 eura. Odobravaju se uz povoljne kamatne stope i sa prilagođenim grejs periodom.

U ime domaćina predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić istakao je da se projekat sprovodi u cilju animiranja i davanja podrške nezaposlenim licima, informisanja i davanja podrške posebnim ciljnim grupama (mladi, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni proizvođači) kroz finansijsku i nefinansijsku podršku ove dvije institucije kako bi otpočeli sopstveni biznis.

-Glavni interes ovog projekta je razvoj malih i srednjih preduzeća kao nosioca privrednog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta u cilju da se motivišu, edukuju i kreditno pomognu nezaposlena lica. Opština Bar će sa zadovoljstvom uspostaviti sistem podrške razvoju preduzetništva, to radimo i sada, kao i ranije kroz Bisnis centar kao nefinansijsku pomoć- kroz edukaciju, pripremu biznis planova...sve navedeno radi korišćenja sredstava IRF zbog povećanja zaposlenosti, kazao je Srzentić.

Edukativni seminar pod nazivom „Šansa za posao“, je zajednički projekat Investiciono razvojnog fonda (IRF) i Zavoda za zaposljavanje Crne Gore(ZZZCG) u saradnji sa Opštinom Bar, koji je održan danas u velikoj sali Opštine Bar.

Prezentaciji u Baru,prisustvovali su nezaposleni i brojni preduzetnici iz ovog grada.

{galerija}info/2018/3/posao{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar