Penzionersku zgradu prije temelja treba zakonski utemeljiti

husein matezic

U najidealnijoj varijanti 75 penzionera Bara koji su podstanari mogli bi useliti u svoje stanove iduće godine. Uz najiskreniju želju da što ranije dvije trećine barskih penzionera – podstanara riješi egzistencijalno pitanje, sa tačke gledišta objektivnih okolnosti idealno i realno teško je utemeljiti u istoj ravni.

Biljana Dabić

Iz Udruženja penzionera optimistično najavljuju da je potrebno oko 12 mjeseci za izgradnju zgrade na placu površine 2.290 m2 koji su početkom marta dobili odlukom većine odbornika u Skupštini opštine Bar.

Na pitanje – hoće li tokom ove godine biti postavljanje kamena temeljca na parceli između Biskupade i željezničke pruge koju su dobili skupštinskom odlukom, predsednik Udruženja penzionera Husein Matezić odgovara: “Ne daj Bože da ne bude“.

Da bi se stiglo do početka izgradnje, treba ispuniti preduslove - projekat zakonski utemeljiti.

Udruženje penzionera Bara nakon potpisivanja Ugovora sa opštinom Bar o prenosu prava svojine na pomenutoj katastarskoj parceli, treba da sačeka usvajanje DUP –a Rena –Bjeliši, pa da izabere izvođača radova, obezbjedi početni kapital...

Katastarska parcela je u zahvatu GUP-a Bar, u DUP-u Rena - Bjeliši koji je u izradi. DUP Rena –Bjeliši izrađuje Republički zavod za urbanizam i projektovanje Podgorica. Ukoliko skupštinska i nadležne službe budu ažurne predlog odluke DUP-u Rena – Bjeliši može se naći na dnevnom redu Skupštine opštine Bar u prvih šest mjeseci tekuće godine, a rok da bude usvojen u loklanom parlamentu je 1.juli.

U međuvremenu, vlasnik katastarske parcele treba da podnese zahtjev za formiranje urbanističke pacele.

U Udruženju penzionera očekuju da će oko 200 hiljada početnih sredstava imati od Fonda PIO.

- Ništa nećemo raditi što nije zakonom dozvoljeno. Izgradnja zgrade za penzionere je velika stvar za članove Udruženja koji su podstanari. Od oko šest hiljada barskih penzionera, njih 128 su podstanari za sada, a gradiće se 75 stana. Međutim, uslove ne zadovoljavaju svi penzioneri koji su podstanari, pa neki neće moći finansijski priuštiti sebi kupovinu stana. Pravilnik za raspodjelu imamo. U narednom periodu treba da se nađe izvođač radova za izgradnju zgrade za penzionere, kaže Matezić koji po pitanju izvođača ne isključuje model javno-privatnog partnerstva kao što se projekat realizuje na Cetinju.

Na pitanje kolika je minimalna penzija da bi korisnik iste mogao aplicirati za kupovinu stana po povoljnijim uslovima, u Udruženju penzionera kažu da je na to pitanje vrlo teško odgovoriti iz razloga jer su penzioneri prezaduženi.

-Penzioneri svakako ne bi mogli otplaćivati stan čiji kvadrat košta preko 400 evra. Naravno značajna je uloga i banaka, njihovih kamata. Mnogim penzionerima će pomoći djeca da kupe stanove. Predsednik Udruženja penzionera Cetinja mi je rekao da njihovih šest članova nisu kreditno sposobni te ne mogu kupiti stan. Bojim se da će toga biti i kod nas. Na Cetinju kvadratni metar stana za penzionere košta 340 evra. Ne treba zanemariti ni činjenicu da većina banaka ne odobravaju kredite za osobe preko 70 godina starosne dobi, navodi predsednik Udruženja penzionera.

U Nikšiću su izgrađene dvije zgrade za penzionere, Podgorici tri...na Cetinju. U Pljevljima, takođe, počinje da se gradi zgrada.

Matezić podsjeća, da je Udruženje penzionera Bar 2015.godine podnijelo prvi zahtjev opštini za dodjelu placa na kome bi se gradila zgrada za penzionere podstanare.

-Tada smo odbijeni. U periodu kada je Zorica Kovačević bila ministar rada i socijalnog staranja, tokom obilaska našeg Udruženja, ona je to praktično prepoznala kao značajan projekat za penzonere i tako je počelo. Istina tu je mnogo papirologije, ali nisam odustao i odlučlio sam ići do kraja. Svakako zahvaljujem predsjedniku opštine Bar dr Zoranu Srzentiću, sekretaru Vidu Dabanoviću, predsedniku SO Bar Radomiru Novakoviću, naravno i vladi koja je dala sglasnost da se državni plac dodjeli Udruženju penzionera Bara, kaže Matezić.

Katastarska parcela površine 2.290 m2 koju je Udruženje penzionera dobilo od opštine nalazi se u naselju Bjeliši. Vrijednost zemljišta utvrđena je u ukupnom iznosu od oko 162 000 evra. Takođe, Udruženje penzionera biće oslobođeni plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, za 75 stanova, čiji iznos će se utvrditi nakon izrade glavnog projekta. Na investitoru je obaveza da sam opremi lokaciju.

Na sjednici Skupštine, opozicija je zahtijevala da se prije potpisivanja ugovora o prenosu zemljišta između Opštine i Udruženja penzionera Bar, obavezno uradi glavni projekat zgrade, na osnovu kojeg će se graditi zgrada za penzionere, što vladajuća koalicija nije prihvatila.

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar