Penzionerima dodijeljena parcela za stambenu zgradu

naslovv 1

Udruženje penzionera Bara dobilo je parcelu od 2.290 metara kvadratnih, na lokaciji između Biskupade i željezničke pruge na kojoj je planirana izgradnja zgrade sa 75 stanova. Iz vlasti i opozicije ne spore da se penzionerima koji su nakon okončanog radnog vijeka i dalje podstanari treba obezbijediti da kupe stanove pod povoljnim uslovima, ali je za opozicione odbornike sporno što poklonjeni plac nije građevinska parcela.

Biljana Dabić

Nakon što su odbornici Skupštine opštine Bar upoznati sa odlukom Vlade koja je dala saglasnost Opštini Bar za otuđenje katastarske parcele površine 2.290 kvadrata, i diskusije, većinom glasova (21 za i pet uzdržanih) danas je usvojen predlog odluke o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu Udruženju penzionera Bar. Danas se zna da je ovaj predlog odluke bio na dnevnom redu 21. sjednice SO Bar oko dva i po mjeseca, ali se ne zna kada će se početi sa izgradnjom zgrade, niti kada će ista biti završena.

Sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije Vido Dabanović, u uvodnom izlaganju je kazao da je Vlada Crne Gore na sjednici održanoj 1. februara ove godine donijela zaključak kojim je Opštini Bar dala prethodnu saglasnost za ustupanje zemljišta po predloženoj odluci. On je predložio odbornicima usvajanje ove odluke.

- Penzioneri su iskazali potrebu za izgradnjom objekta od 75 stambenih jedinica, a postupak izrade plana za taj prostor je u toku. Netačno je, a često se čuje, da je u pitanju zemljište bivše vojne kasarne. Ta lokacija nikad nije bila u posjedu Vojske. Opozicija predlaže novu lokaciju, ali ta odluka niti je bila, niti je prošla prethodnu proceduru, a ova odluka je, prije nego što je došla da se o njoj izjasnimo, prošla svu proceduru - kazao je Dabanović.

Ova odluka, pak iz ugla opozicije, nepovoljna je za penzionere, „ima dosta nezakonitosti,i u pitanju predizborni pamflet“.

Opozicija je zahtijevala da se prije potpisivanja ugovora o prenosu zemljišta između Opštine Bar i Udruženja penzionera Bar, obavezno uradi glavni projekat zgrade, na osnovu kojeg će se graditi zgrada za penzionere, što vladajuća koalicija nakon glasanja nije prihvatila. Dejan Đurović (DF), koji je podnio zaključak, kazao je da je očekivao da će ga odbornici prihvatiti jednoglasno. Đurović je naglasio da odbornici imaju dobru volju prema penzionerima, ali da penzionere treba ispoštovati u pravom smislu.

Aleksandar Lekić (DF), ističe da ustupanje parcele kategorije pašnjaka, koja nije obuhvaćena detaljnim DUP-om, nije dobro rešenje.

- Zato smo predložili dvije druge urbanističke parcele - kazao je Lekić.

Osman Subašić (SDP) je istakao da bi svi glasali za ovakvu odluku kada bi znali da na tom prostoru zaista može da se gradi jedna zgrada.

- Oni koji su pripremili ovu odluku makar su mogli naći u arhivama negdje u zgradi Opštine kakve su odluke za Skupštinu bile pripremljene 2004. godine, 2005. ili nešto malo kasnije, kad je SO donijela odluku o ustupanju urbanističke parcele radi izgradnje zgrade za potrebe prosvetnih i zdravstvenih radnika. Ta je odluka bila školski primjer kako nešto može da se donese, a da nikog ne boli glava zbog toga. Od ove odluke penzioneri će imati jedino trenutno zadovoljstvo, inače neće biti nikakvog efekta. Daj bože da ja pogriješim, makar za kratko vrijeme. Ja ne mogu da kažem šta će biti za pet godina - kazao je Subašić.

Savo Vujošević (DEMOS) naglašava da ova odluka ima dosta nezakonitosti.

- Nemamo posjedovni list, kopiju plana, da vidimo gdje se nalazi ovo zemljište. Smiješno je raspravljati o ovako ozbiljnoj tački ako nemamo sve podatke. Ovo ne može da bude građevinsko zemljište, jer nije obuhvaćeno DUP-om. DUP koji se ovdje pominjao prestao je da važi. Ova odluka je nepovoljna za penzionere, i ovo je po meni šarena laža vladajuće koalicije, koja pokušava da na jedan perfidan način zamaže oči penzionerima. Katastarska parcela o kojoj je riječ u odluci nalazi se u reonu DUP-a Rena-Bjeliši. Odluka o ovom DUP-u donijeta je 2013. godine, a ovo je 2018. dakle pet godina vlast nije bila u stanju da sprovede izradu ovog DUP-a - kazao je Vujošević.

Vrijednost zemljišta koje su dobili penzioneri odlukom SO Bar utvrđena je u iznosu od 70,68 e/ m2, odnosno, u ukupno oko 162 000 evra.

Takođe, Udruženje penzionera biće oslobođeni plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta čiji iznos će se utvrditi nakon izrade glavnog projekta. U obrazloženju koje potpisuje resorni sekretarijat se navodi da je data obaveza investitoru da sam opremi lokaciju.
U Baru ima oko 6.000 penzionera, od kojih njih oko 130 nema riješeno stambeno pitanje. U Udruženju naglašavaju da očekuju da maksimalna cijena kvadrata stana košta oko 400 evra

Na maratonskoj 21. sjednici SO Bar koja je započeta krajem decembra prošle godine, odbornici su nastavili rad, a nakon usvajanja predloga gore navedene odluke, usledio je Program rada Vodovoda i kanalizacije....

{galerija}info/2018/3/so{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar