U samačkoj starosti, sreću čini živa riječ

starica

Ajka Tombarević u devetoj deceniji živi sama u trošnoj kućici, na kraju Kunja, udaljenoj tridesetak kilometara od Bara. Odavno Ajka dane ne broji od ponedeljka do nedelje već vrijeme računa od srijede do srijede.

Piše: Biljana Dabić

U životnom kalendaru samice, samo je srijeda važna jer to dan kada joj u posjetu dolaze gerontodomaćice Crvenog krsta Bar Sanja Lekić i Darka Ivanović. Zna Ajka da će toga dana imati kuvani obrok, spremljenu hranu za nekoliko dana, dobiti potrebne lijekove, i još po nešto će biti namireno, ali ono što je posebno obraduje jeste - živa riječ. Raduje se starica razgovoru više nego dijete omiljenom slatkišu.

Ajka je jedna od 27 korisnika koje nedeljno obilaze dvije gerontodomaćice Crvenog krsta Bar. One imaju ustaljen raspored obilazaka tokom kojih pomažu starima koji žive sami, žive na ivici egzistencije, bolesni i u socijalnoj izolaciji.

-Kad mi uđu na vrata, sunce me ogrije. Riječ kad čujem, meni toplo u srcu. Majka da mi je, ne bi mi bilo bolje. Svoje djece nemam. Samoća je i caru teška, a ja u ovoj osami..., počinje priču Ajka i srećna što je u društvu dodaje“ Mogu i da se ne sjetim kad sam došla u ovu kuću“.

Da li u presabiranju godina, ili životnih događaja, smjenjuju se emocije kod starice. Rijetko ona ima priliku da kaže šta je muči, tišti, a tek boli...pa neće ni da se žali, želi razgovor sa doktorkom i medicinskim sestrama koje su joj došle u kućnu posjetu.

Proteklog vikenda kod Ajke puna kuća. Prvi put su joj u kući i zdravstveni radnici i novinar.

Ajka saživjela sa teškoćama i nevoljama, nenavikla na tu baš njoj posvećenu pažnju u kući dok joj sestra mjeri pritisak, gleda u bijele mantile, te pokazuje lijekove koje pije, te nudi bombone. Kad bi mogla, čini se, zaustavila bi vrijeme, samo da priča teče.

- Godinama sama, eto kučka imam da zacvili...Dani prođu da živo čeljade ne vidim. E kad mi dođu Sanja i Darka, imam sve. Bogami, kad stigne dođe mi i Fiko moj, iz Starog Bara, kaže Ajka.

U momentu sa zebnjom pogleda u gerontodomaćicu Sanju plašeći se možda da ta nedelja, ne zamjeni ustaljenu srijedu.

-Oli mi donijeti onu pitu u srijedu, pita starica. Gerontodomaćica potvrdno klima glavom uz smiješak. Ajka zadovoljna

Koliko naše malo, nekome znači mnogo!

Dr Valentina Kalinić - internista i medicinske sestre Snežana Pavličević i Đurđina Đina Jovanović obilazeći korisnike Crvenog krsta Bar na području Mrkojevića, preko Pečurica, Male Gorane stigle su u Kunje, pa u Dobre Vode. Kućne posjete dr Kalinić i medicinskih sestra vid su podrške akciji koja je pokrenuta od strane
Asocijacije žena iz grada pod Rumijom- Žene Bara kuvaju srcem.

Dr Kalinić tokom kućnih poseta toga dana pregledala je pet osoba treće dobi, takođe, urađen im je EKG, mjeren nivo šećera, propisana terapija po potrebi. Onima kojima je potreban PZU Klainić poklonila je aparat za mjerenje nivoa šećera.

Doktorka Kalinić i medicinske sestre Sneža i Đina obići će sve korisnike CK Bar prema spisku koje im dostavi ova organizacija. Takođe, akciju Žene Bara kuvaju srcem podržale su privatne zdravstvene ustanove Ordinacija Masoničić, PZU Vuksanović koji su donirali po pet vaučera za preglede, zatim dr Zlatica Popivida....Akciji se priključuju restorani, vešeraji,i za kratko vreme jako dobro je prihvaćena i podržana. Kroz program žene Bara kuvaju srcem nedeljno se spremi oko 60 kuvanih obroka, a CK je uključio i tri beskućnika da dobijaju obrok.

-Riječ je o osobama koje imaju preko 65 godina, žive sami, nalaze se u različitim rizicima. Nama informacije dostavlja Centar za socijalni rad, mjesne zajednice, građani, komšije... Postoji sigurno više ljudi kojima je ovakva pomoć potrebna u barskoj opštini. Sa druge strane i Crvenom krstu je potrebno da imamo više sredstava za troškove, kako bi povećali broj gerontodomaćica . Nemamo dugoročno obezbjeđena sredstva već se ovo radi kroz razne projekte, kaže sekretarka CK Bar Zorica Crnčević.

U CK Bara evidentirano je 115 korisnika koji žive na udaljenim seoskim područjima, šireg gradskom jezgru i manji broj u centru, od kojih njih 30-tak redovno po ustaljenom programu obilaze gerontodomaćice.

-Imamo ustaljen raspored kojim danimo smo u kom dijelu barske opštine- ponedeljkom i petkom u gradskom, prigradskom području i Sutomoru, utorkom i četvrtkkom u Crmnici, srijedom u Mrkojevićima. Dinamika posjeta se zna, ujutro idemo do apoteka, u nabavku osnovnih namirica, zatim obilazimo korisnike. Nije svaka posjeta ista, i zavisi od korisnika do korisnika. Nekima skuvamo, neke stimulišemo da budu aktivni, razgovaraamo sa njima, kaže Sanja Lekić ističući kad mi se svaki put obraduju od srca, kad u tim tugaljivim pogledima prepoznam radost što me vide, lijep je osećaj što im se nađete, i pomognete.

{galerija}info/2018/2/starica{/galerija}

optotim

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar